Πάνε ήδη τρία χρόνια από τότε - τρία ακριβώς. 21 Μαρτίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Η αλήθεια είναι ότι δε θυμάμαι και πολλά από εκείνη τη μέρα, και ίσως όσα μου έρχονται τώρα κατά νου να αποτελούν ένα συνονθύλευμα διαφορετικών αναμνήσεων. Αλλά θυμάμαι αυτό που μου είχατε πει, και πρέπει να ήταν είτε τότε, είτε κάποια άλλη μέρα.
Όπως και να 'χει, σημασία δεν έχει τόσο η μέρα, αλλά εκείνα τα λόγια. "Έχεις δύναμη, και είσαι ένας άνθρωπος δυνατός. Αλλά υπάρχει κάτι που σε κρατάει πίσω και σε φοβίζει. Αυτό είναι που πρέπει να βρεις". Και μετά μου προτείνατε να απαγγείλω ένα ποίημα, δικό μου (σχεδόν το ξέρω απ' έξω), μπροστά σε τόσο κόσμο. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου όπως έχω καταλάβει με την πάροδο του χρόνου- το να μιλάω μπροστά σε κοινό. Και, όλως περιέργως, τα κατάφερα. Ούτε τρέμουλο στη φωνή, ούτε με κατέκλυσε πανικός (βέβαια, δεν αντιμετώπισα και το κοινό, μιας και δε σήκωσα τα μάτια από το χαρτί και το ποίημα).
Αυτό που θέλω όμως να πω σε σχέση με εκείνα τα λόγια που μου έμειναν είναι το εξής. Δεν ξέρω αν κοντεύω να το βρω αυτό το κάτι ή αν έχω κάνει πρόοδο - στην πραγματικότητα, ακόμη δεν ξέρω καν τι μπορεί να είναι. Ακόμη το ψάχνω.
Αλλά πλέον είμαι έτοιμη Δάσκαλε. Έτοιμη να γίνω "κυνηγός της ζωής", όπως τόσο πανέμορφα μας το είχατε θέσει, σαν διαταγή θαρρείς. Σαν διοικητής που λέει στους στρατιώτες του "Μην τα παρατήσετε, μην βολευτείτε με την ευκολία της υποχώρησης! Κυνηγήστε την, αδράξτε τη!". Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τα καταφέρω, όμως εάν κάθε μέρα τα ανακαλώ, τότε ίσως και να καταφέρω να κάνω έστω ένα βηματάκι.
Ίσως και να μην παραμείνω άτολμη, και να μη μείνω δεμένη σε αυτό το κάτι που με κρατάει.
Α, και Δάσκαλε;
Δε θα σας ξεχάσω ποτέ.