Αποσπάσματα από βιβλία που αγαπάμε

gazaki voutaniou

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η 2-προπανόλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 114 ετών και επαγγέλεται Μαθητής/τρια. Έχει γράψει 168 μηνύματα.
IMG_20240809_234202.jpg

σιμόν ντε μπωβουάρ: το δεύτερο φύλο
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,601 μηνύματα.
"Να 'μαι λοιπόν μονάχος στον κόσμο, μην έχοντας πια αδέρφια, συγγενείς, φίλους, συντροφιά, παρά μόνον τον εαυτό μου… Αλλά εγώ αποτραβηγμένος από αυτούς κι από όλα, τι είμαι εγώ ο ίδιος;
Να τι μου μένει να ερευνήσω… Εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή την παράξενη κατάσταση, αυτή μου φαίνεται ακόμη σαν ένα όνειρο… Ναι, βέβαια, θα πρέπει να είχα κάνει χωρίς να το καταλάβω ένα πήδημα από τον ξύπνο στον ύπνο, ή μάλλον από τη ζωή στον θάνατο. Τραβηγμένος δεν ξέρω πώς από την τάξη των πραγμάτων, είδα τον εαυτό μου πεταμένο σ’ ένα χάος ακατανόητο..."

Ζαν Ζακ Ρουσσώ
Οι ονειροπολήσεις του μοναχικού οδοιπόρου

μετ. Νίκος Σημηριώτης
 

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5,112 μηνύματα.
[] O άνθρωπος πίστευε ακράδαντα σε τούτα τα τρία "εσωτερικά γεγονότα" του: τη βούληση, το πνεύμα, το εγώ - από μέσα του τα πήρε, προβάλλοντάς τα στο κάθετί. Πρώτα, απ' το εγώ παρήγαγε το ον, το Είναι. Έπειτα, όρισε τα "πράγματα" ως υπαρκτά, ως οντότητες κατ' εικόνα του, νοώντας το Εγώ ως αιτία. Ε, και μετά, όποια πέτρα σήκωνε ξαναέβρισκε μέσα στα πράγματα τα δικά του παραγιομίσματα. Εύλογο! - Επαναλαμβάνω: ακόμα κ' η λέξη "πράγμα" αντικατοπτρίζει την πίστη μας στο εγώ-αιτία... Και στο προσφιλές σας Άτομον [το Άτομο του Δημόκριτου], αγαπητοί μηχανοκράτες και φυσικοί, πόση πλάνη ακόμα και σ' αυτό, πόσα και πόσα υπολείμματα ατελούς ψυχολογίας εκεί μέσα! - Για να μη μιλήσω και για το περίφημο "πράγμα καθεαυτό" [το επέκεινα της εμπειρίας], το horrendum pundendum των Μεταφυσικών! Να παίρνεις το "πνεύμα" για αιτία, και να το μπερδεύεις με την πραγματικότητα! Καθιστώντας το μέτρο της πραγματικότητας! Και να το βαφτίζεις θ ε ό! -

Η τρίτη πλάνη - "Λυκόφως των Ειδώλων" - Φ. Νίτσε
 

Κάμπια

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Κάμπια αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 19 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 1,953 μηνύματα.
Τρεις αιώνες μια ζωή

IMG_20240908_204840.jpg
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top