Παρατηρώντας πολλά παιδιά, παρατήρησα όπως θα έχετε παρατηρήσει μια ομοιότητα στις κινήσεις και στις συμπεριφορές τους. Μπορεί να μην έχω κλειστοφοβία, αλλά αυτή η σκέψη με κάνει να αισθάνομαι κλειστοφοβικός. Με ποια έννοια? Ότι βλέπω τόσο κόσμο να κάνει τυπικές διαδικασίες, χωρίς να ξεχωρίζουν και πολύ από αυτό που θα ορίζαμε ρομπότ. Βλέπω ότι τους λείπει το διαφορετικό, που είναι τόσο ωραίο... Και αν κάποια παιδιά προσπαθούν να επαναστατήσουν σε αυτήν την ομοιογένεια εξ' αιτίας της αντιδραστικότητας που πηγάζει από την εφηβεία, φαίνεται πλέον λες και πράττουν άλλη μια τυπική διαδικασία, μια διαδικασία που έχει γίνει ήδη από άλλα παιδιά στο όνομα της λέξης "τρέλας". Ονομάζουν τους εαυτούς τους τρελούς για να ξεφύγουν από το "φυσιολογικό" τυπικό τρόπο ζωής. Δεν μου αρέσει όμως η λέξη "τρέλα" για να εκφράσει την κατάσταση τους, γιατί μου θυμίζει άτομα τρελοκομείων. Φτάνοντας ως εδώ δεν θέλω να κατηγορήσω την συμπεριφορά τους. Ίσα ίσα θα ήθελα να τους ενθαρρύνω να κάνουν πράγματα τελείως διαφορετικά και πρωτοποριακά. Έχω βαρεθεί να ακούω συνέχεια για παιδιά που έκαναν κάτι το "θεϊκό" ανάβοντας φωτιά μέσα στην τάξη ή σπάζοντας ποτήρι σε καφετέρια. Τα έχω ξανά ακούσει τόσες φορές, που μου θυμίζουν πλέον άλλη μια τυπική διαδικασία για να ξεχωρίσεις από την μάζα για να καταλήξεις .... σε μια άλλη μάζα που κάνουν τις ίδιες καφρίλες. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνεις ζημιά ώστε να διαφοροποιηθείς από την ομαλή μαζικοποιημένη τάξη. Υπάρχει και ο δρόμος του να δημιουργείς, αλλά αυτός χρειάζεται διορατικότητα και φαντασία την οποία λίγοι καλλιεργούν. Τέλος πάντων αυτό που θέλω να πω με λίγα λόγια είναι ότι πολλοί προσπαθούν να ξεφύγουν από την μάζα, μπαίνοντας εν τέλει σε μια άλλη μάζα. Δείτε αυτό να καταλάβετε
“If there is anything the nonconformist hates worse than a conformist, it's another nonconformist who doesn't conform to the prevailing standard of nonconformity.”
Κλείνοντας θέλω να πω ότι έχω βαρεθεί να βλέπω τόσο κόσμο να συμμορφώνεται με πρότυπα που τους προβάλλει η τηλεόραση, η μόδα κτλ κτλ, ή να βγάζουν παρόμοιου είδους φώτο στο φέις μπουκ στον καθρέφτη κτλ κτλ, ή να κάνει τα ίδια πράγματα με τόσο άλλο κόσμο ώστε να θεωρηθεί "μη μαζοποιημένος"...