Άυγουστος 1923: ένα έτος ακριβώς μετά την μικρασιατική τραγωδία οι Σύμμαχοι αφήνουν ξανά την Ελλάδα έκθετη σε μια παρ'ολίγον δεύτερη σφαγή.
Η ιστορία έχει ώς εξής. Τέλη Αυγούστου, τρείς αποστολές από Ελλάδα,Αλβανία και Ιταλία,υπό την αιγίδα της κοινωνίας των Εθνών συναντιούνται στην Αλβανία για να ρυθμίσουν τα σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων,που προκαλεί τριβές μεταξύ ελλήνων και αλβανών (από τότε). Λίγο αργότερα, στις 27 Αυγούστου,στο ελληνικό έδαφος λίγο έξω από τα σύνορα, ο ιταλός πρέσβης Ενρίκο Τελλίνι και οι τρείς συνοδοί του βρίσκονται νεκροί έξω από την κατα-τρυπημένη από σφαίρες Lancia.. Κι ενώ η ελληνική αστυνομία ερευνά το συμβάν,στις 31 του μήνα,ο δήμαρχος της Κέρκυρας λαμβάνει ένα τελεσίγραφο από τον Μουσολίνι,που με το χρονικό όριο της μίας μόλις ώρας,απαιτεί την αποδοχή των όρων του,διαφορετικά ιταλικά στρατεύματα θα καταλάβουν τα Επτάνησα.
Και δεν ζητούσε λίγα: 50 εκατομμύρια λίρες, δημόσια συγνώμμη πρός την ιταλική κυβέρνηση και μνημόσυνο των νεκρών κατα το οποίο η η ιταλική σημαία θα πάρει τη θέση της ελληνικής στον ιστό! Ο πρώτος όρος είναι οικονομικά δυσβάσταχτος σε μια εποχή που ένα εκατομμύριο πρόσφυγες παλεύουν να επιζήσουν στην Ελλάδα,όσο για τους άλλους δύο,θα ήταν ταπεινωτικοί για κάθε κράτος!
Από την Αθήνα,ο Πλαστήρας ετοιμάζεται για πόλεμο,αλλά ο Γονατάς τον συγκρατεί τελευταία στιγμή :''αν οι ιταλοί ζητούν ευκαιρία να καταλάβουν την Ήπειρο,δεν θα τους την δώσουμε''. Έτσι,λίγο πρίν λήξει το τελεσίγραφο,ιταλικά πλοία φτάνουν στο λιμάνι της Κέρκυρας και βομβαρδίζουν τους ανυποψίαστους παραθεριστές που χαίρονται την αυγουστιάτικη θάλασσα. 15 νεκροί, δεκάδες τραυματίες και ιστορικά κτίρια που γίνονται συντρίμμια-όπως το Θέατρο της Κέρκυρας.. Ο στρατός αποβιβάζεται στο νησί και η Κέρκυρα βιώνει μια πρόγευση της ιταλικής κατοχής..
Οι Σύμμαχοι φροντίζουν να στηρίξουν την Ελλάδα,όχι όμως χωρίς να κάνουν το χατήρι του Μουσολίνι! Η Αλβανία κατηγορεί για το φονικό τους κλέφτες της Ηπείρου,η Ιταλία κάνει πως τηρεί ουδέτερη στάση και περιμένει, και η ελληνική αστυνομία παρουσιάζει στο δικαστήριο αδιάσειστα πειστήρια : γόπες από ιταλικά τσιγάρα 'Βιρζίνια' στην περιοχή του εγκλήματος,φυσίγγια από γερμανικό οπλισμό που δεν θα μπορούσαν να κατέχουν οι ηπειρώτες χωρικοί,και καμμία ένδειξη κλοπής αφού,από τους δολοφονημένους δεν εκλάπη τίποτε υλικής αξίας! Οι διαμαρτυρίες για προβοκάτσια δεν πιάνουν όμως τόπο,και το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνεται με χρέος 50 εκατομμυρίων λιρών και ταπεινωτικές συγνώμμες,αλλά τουλάχιστον στις 27 Σεπτέμβρη οι ιταλοί τα μαζεύουν και φεύγουν από την Κέρκυρα,χωρίς εδαφικά οφέλη.. Το ίδιο πρωί τελέστηκε το μνημόσυνο στο λιμάνι της Κέρκυρας,σε νεκρική σιγή, με την ιταλική σημαία στο ελληνικό φρούριο,και τους κερκυραίους πολίτες ταμπουρωμένους μέσα στα σπίτια τους..
Η πόρνη όμως που είναι γνωστή και ώς Ιστορία,ξεπλήρωσε με το ίδιο νόμισμα, τόσο τους Συμμάχους για την προστασία τους στην Ιταλία (με τον μεγαλύτερο πόλεμο της ιστορίας..),όσο και την Ιταλία, με την παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα ως αποζημίωση,μετά τον πόλεμο..
Εικόνα 1- Η βομβαρδισμένη Κέρκυρα
Εικόνα 2- Οι ιταλοί πρέσβεις,δολοφονημένοι
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.