Καλησπέρα, καλησπέρα. Θέλω να μου πείτε πώς τα καταφέρνετε κάθε φορά, ακόμη και άτομα που ξέρετε από Παλέρμο να λέτε πράγματα που μπορούν να διαλύσουν το παιχνίδι και να με βγάζετε από τα ρούχα μου, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Καλά καταλάβατε φίλες και φίλοι, ακολουθεί το ετήσιο κράξιμο του Ακριβού, όσον αφορά τις παράλογες αλλαγές στους κανόνες. Καλως ήρθατε!
Αλλά πριν από αυτό, ας σχολιάσω πρώτα τα σοβαρά θέματα, που όντως χρίζουν επιδιόρθωσης.
Θα ξεκινήσω από την όλη συζήτηση για τα καρφώματα και την κατάσταση του μαφιόζου που επιχειρεί το κάρφωμα. Παραθέτω ένα ποστ μου από το καλοκαίρι του 2016, όπου άρχισε να με απασχολεί σαν σκέψη αυτό το ζήτημα.(έχω αφαιρέσει κάποια πράγματα που δεν χρειάζονται για την ώρα)
Αυτό που περιγράφεις εδώ Δημήτρη είναι ζήτημα του πώς διαχειριζόμαστε τον χρόνο στο Παλέρμο. Αν απαντήσουμε στο
πότε γίνεται το κάρφωμα τότε λύνουμε και τα προβλήματά μας. Σ' αυτό έχουμε τις εξής περιπτώσεις.
- Το κάρφωμα εκτελείται την στιγμή που λαμβάνει η ΣΕ το πμ. Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει αυτή η περίπτωση αλλά οφείλουμε να την εξετάσουμε. Αυτό σημαίνει ότι μόλις φτάσει το πιμι στην ΣΕ το κάρφωμα έχει γίνει, άρα είτε έχει αποχωρήσει οριστικά ο παίκτης που καρφώνει, είτε ο παίκτης που καρφώνεται. Φυσικά αυτό συνεπάγεται ότι ο μαφιόζος που κάνει το κάρφωμα πρέπει να είναι ενεργός παίκτης την δεδομένη στιγμή. Άρα στα θέματα που προκύπτουν έχουμε:
- Αν το πιμι φτάσει στην ΣΕ μετά τις 03:00, και ο μαφιόζος που το εκτελεί έχει πέσει θύμα της μάγισσας, το κάρφωμα είναι μη γενόμενο. Αν το πιμί φτάσει πριν τις 03:00, το κάρφωμα έχει γίνει κανονικά και ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του στην 13:00.(Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με το τι γίνεται αν το κάρφωμα είναι αποτυχημένο και τι ανακοίνωση πρέπει να κάνει η ΣΕ).
- Έστω ότι παίζεται ΑΠ στον μαφιόζο που εκτελεί το κάρφωμα στις 23:47 την ημέρα πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Αν η ΣΕ έχει πιμι πριν τις 23:47, τότε πάλι έχουμε κανονικά κάρφωμα(αν είναι αποτυχημένο, ανακοινώνεται ότι ο μαφιόζος τελικά αποχωρεί οριστικά). Εδώ όμως έχουμε την περίπτωση όπου το κάρφωμα γίνεται από ένα φάντασμα. Η ΣΕ δεν δέχεται πιμι από φαντάσματα για κάποια δράση, άρα δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρει πιμι καρφώματος μετά την ΑΠ.
- Έστω ότι ένας μαφιόζος στέλνει πιμι για κάρφωμα στην ΣΕ μεταξύ 13:00 - 20:00 και στην συνέχεια με την λήξη της ψηφοφορίας είναι ο mvp. Με την συγκεκριμένη θεώρηση πάλι γίνεται κανονικά το κάρφωμα και πάλι προκύπτει το ζήτημα ότι το κάρφωμα έχει γίνει από ένα φάντασμα, άρα το penalty της αποτυχίας είναι σημαντικά μικρότερο. Αυτό μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν όπλο από μία μαφία που δεν είναι και πολύ σίγουρη ή δεν έχει Χρησμό για να προσπαθήσει να πετάξει έναν παίκτη που της μπαίνει στο μάτι με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Όπως νομίζω φαίνεται ξεκάθαρα, η αντιμετώπιση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να βλέπουμε καρφώματα από φαντάσματα. Κάτι που κατά την γνώμη μου είναι εκτός του πνεύματος του παιχνιδιού και δίνει(άλλο ένα) όπλο στην μαφία για να ξεφορτώνεται πιθανώς παίκτες που την ενοχλούν.
Επίσης προκύπτει και το ζήτημα του τι γίνεται στην περίπτωση που έχουμε αποτυχημένο κάρφωμα και δολοφονία μάγισσας ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο. Η πληροφορία ότι κάποιος δολοφονείται είναι πολύ σημαντική και δεν μπορεί να παραλείπεται, αλλά πώς μπορεί να το διαχειριστεί μία ΣΕ και τι ανακοίνωση να κάνει;(Μην ξεχνάμε εδώ ότι η ανακοίνωση δολοφονίας/δολοφονιών, δεν πρέπει να δίνει στους παίκτες στο πιάτο το τι συνέβη, αλλά πρέπει να το βρούν μόνοι τους).
- Το κάρφωμα εκτελείται παντα στη 13:00. Η καλύτερη λύση κατά την γνώμη μου. Αυτό σημαίνει ότι με το πιμι του, ο μαφιόζος γνωστοποιεί στην ΣΕ την πρόθεση του να καρφώσει κάποιον παίκτη στη 13:00. Αυτό μας γλιτώνει από πολλές σκέψεις του τι έγινε πρώτα και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δούμε φάντασμα να καρφώνει. Όλες οι δράσεις έχουν ήδη γίνει, άρα σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις(δολοφονία μάγισσας, ΑΠ, ψηφοφορία) το κάρφωμα δεν εκτελείται. Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το δικαίωμα καρφώματος της μαφίας. Παίρνει δεύτερη ευκαιρία ή όχι; Εγώ τείνω προς το όχι, έχοντας στο μυαλό την δολοφονία της μάγισσας και πως χάνεται αν κοιμηθεί μαζί της η πόρνη εκείνο το βράδυ.
Ο λόγος που ανάγω το ζήτημα των καρφωμάτων σε χρονικό ζήτημα, είναι ότι έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να βρούμε μία καθαρή λύση που να αντιμετωπίζει άμεσα (σχεδόν) όλα τα ζητήματα γύρω από τα καρφώματα. Αν πάμε να βρούμε λύση εκτός αυτού πιθανότατα θα μπλέξουμε περισσότερο το παιχνίδι και θα αφήσουμε κενά, τα οποία θα πρέπει εκ νέου να βρούμε τρόπο να μπαλώσουμε. Θεωρώ καλύτερο να επεμβουμε στον μηχανισμό του παιχνιδιού για την λύση, παρά να διορθώνουμε με μπαλώματα ό,τι ζητήματα προκύπτουν.
*Όλο το παραπάνω γράφτηκε με την παραδοχή ότι όλοι οι ρόλοι που δρουν την νύχτα θεωρούμε ότι η δράση τους γίνεται στις 03:00, εκτός της πόρνης που δρα στις 00:00 και του δικηγόρου που η δράση του ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες συνθήκες στις 20:10. Περισσότερα γι' αυτό πιο κάτω.
Πάμε τώρα σε μερικά ζητηματάκια που έχω εγώ στο μυαλό μου:
- Σε συνέχεια του σχολίου μου πάνω στα καρφώματα, έχω να προτείνω το να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο timeframe στο παιχνίδι για το πότε γίνεται κάθε τι. Αναφέρομαι στις δράσεις ρόλων, διότι οι κάρτες είναι άλλη περίπτωση. Οι ΣΕ το κάνουν αυτό άτυπα, αλλά θεωρώ πως θα βοηθούσε να το ξεκαθαρίσουμε όσο περισσότερο γίνεται, γιατί είναι σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού και μπορεί να οδηγήσει σε αχρείαστα μπερδέματα. Αναλυτικότερα τι εννοώ:
- 00:00 : Μέσο της νύχτας. Δράση Πόρνης. Η ΣΕ μπορεί πλέον να μοιράζεται πληροφορίες με τους ρόλους που πρέπει να μοιραστεί.
- 03:00 : Τέλος νύχτας. Δράση των υπόλοιπων ρόλων που δρουν την νύχτα. Τα θύματα δολοφονούνται ή σώζονται εκείνη την ώρα, οπότε στα μάτια της ΣΕ είναι ήδη φαντάσματα.
- 13:00 : Ανακοίνωση δολοφονιών και εκτέλεση καρφωμάτων.
- 17:00 : Έναρξή της περιόδου που διαλέγει η πόρνη με ποιον θα κοιμηθεί
- 20:00 : Λήξη ψηφοφορίας, καταγραφή απουσιών.
- 20:05 : Έναρξη παράτασης ψηφοφορίας.
- 20:10 : Λήξη παράτασης ψηφοφορίας. Δράση ρόλων που επιδρούν στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κατα σειρά: 1. Δήμαρχος, 2. Δικηγόρος, 3. ΔΑ. Ανακοίνωση του mvp(έαν υπάρχει δημοσκόπηση αυτό αλλάζει). Αρχή νύχτας.
*Το παραπάνω χρονικό πλαίσιο γράφτηκε με την παραδοχή ότι τα καρφώματα εκτελούνται στη 13:00 και όλοι οι ρόλοι της νύχτας δρουν στις 03:00, πλην της πόρνης που δρα στις 00:00 και του δικηγόρου που η δράση του ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες συνθήκες στις 20:10.
Το κομμάτι του χρονικού πλαισίου είναι κάτι που το έχω πει πολλές φορές και σε προσωπικές συζητήσεις και σε αυτό το θέμα. Δεν το αναλύω παραπάνω, γιατί είναι πρακτικά ό,τι ήδη κάνουμε όσοι έχουμε κάνει ΣΕ, απλώς δεν το έχουμε πει ποτέ επίσημα.
Κάποια πράγματα λόγω της παλαιότητας του ποστ δεν είναι σωστά, όπως ότι η νύχτα λήγει στις 03:00 και δεν λαμβάνει υπ' όψιν την περίπτωση του προφυλακισμένου.
Οπότε όπου 03:00 υπολογίστε 02:00, δεν είναι και τίποτα(επίσης ας πούμε επιτέλους ότι η κατάσταση προφυλάκισης και οι αλλαγές στις ώρες είναι μόνιμες να μην παιδευόμαστε, αφού όλοι είμαστε οκ με αυτό).
Για τον προφυλακισμένο, το θέμα είναι ξεκάθαρο για μένα τουλάχιστον, ο προφυλακισμένος δεν έχει δικαιώματα πρακτικά, απλώς προστατεύεται από την χρήση καρτών επάνω του, είναι πρακτικά φάντασμα, αλλά όχι ακριβώς φάντασμα. Για τα σενάριά μας μπορεί να λειτουργήσει όπως τα φαντάσματα λοιπόν και να ισχύει ότι περιγράφω πιο πάνω για τις ΑΠ. Φυσικά κάτι που δεν έχω αναφέρει, γιατί θεωρώ αυτονόητο είναι ότι αν η μαφία επιχειρήσει κάρφωμα και ο μαφιόζος που το εκτελεί προφυλακιστεί και αποφυλακιστεί ή γίνει φάντασμα και επιστρέψει(δηλαδή αν δεχτεί ΑΠ και πέσει ακύρωση ή νεκροφάνεια αφού γίνει φάντασμα) το κάρφωμα εκτελείται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα, σε οποιοδήποτε σενάριο.
Οι λύσεις είναι αυτές οι δύο, μέση λύση δεν υπάρχει όλα τα θέματα λύνονται από το πότε γίνεται το κάρφωμα. Ξέρω ότι η φετινή ΣΕ διάλεξε την πρώτη εκδοχή από τις 2, εγώ προσωπικά θα διάλεγα την δεύτερη, αλλά εφόσον δεν έχουμε καταλήξει κάπου, αν είχαμε μία τέτοια περίπτωση θα δεχόμουν την λογική της ΣΕ, γιατί λειτούργησε σε σωστό πλαίσιο. Γενικά αντί να σκεφτόμαστε τα σενάρια μεμονωμένα, πρέπει να κοιτάμε μία γενική λύση που θα καλύψει όλα τα σενάρια, γιατί αλλιώς θα λύνουμε μισό πρόβλημα και θα δημιουργούμε δέκα.
Η πιο καθαρή λύση για μένα είναι τα καρφώματα να εκτελούνται στη 13:00 για να μην έχουμε να αναλύουμε τι ήρθε πρώτο και τι δεύτερο και να ψάχνουμε τι και πως. Να πάει δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που γίνονται και τα υπόλοιπα πράγματα στο παιχνίδι, δηλαδή μία συγκεκριμένη ώρα ανεξαρτήτου του πότε κάτι ανακοινώνεται. Το Παλέρμο είναι ήδη πολύ περίπλοκο για να εισάγουμε και μία συνεχή ροή στις δράσεις των ρόλων εκτός θρεντ.
Και επειδή πάλι θα γίνει η συζήτηση, για το δικαίωμα καρφώματος(αν τυχόν δεχτούμε ότι η μαφία δικαιούται μία δεύτερη ευκαιρία) τότε για μένα θα πρέπει να είναι η εξής:
Μόνο προς το ίδιο άτομο που επιχείρησε το κάρφωμα εξαρχής και
μέσα σε διάστημα έως 2 ωρών από την στιγμή που θα μάθει ότι δεν εκτελέστηκε το κάρφωμα. (π.χ. Η λίστα που δείχνει ότι ο μαφιόζος που επιχείρησε το κάρφωμα αναρτάται στις 13:05, η μαφία έχει μέχρι τις 15:05 να αποφασίσει αν θα καρφώσει ξανά και να στείλει πιμι στην ΣΕ).
Επίσης, επειδή σχολιάστηκε στο παιχνίδι, η ΣΕ αναγκάστηκε να μην δώσει την επιλογή για κάρφωμα στην μαφία μία μέρα, επειδή είχε 1 κρυφό και έναν φανερό μαφιόζο μέσα και ο κρυφός ήταν δεσμευμένος για την δολοφονία. Για μένα η απόφαση ήταν σωστή και καλό θα ήταν να περαστεί σαν πρωτόκολλο γιατί η δολοφονία είναι υποχρέωση της μαφίας και όχι επιλογή, άρα προηγείται να γίνει η δολοφονία προβλεπόμενα και μετά να εξεταστεί η δυνατότητα καρφώματος. Η άλλη λύση με την σκέψη ότι το κάρφωμα είναι ποινή για άσχημο παίξιμο ρόλου, είναι στην περίπτωση που μείνει ένας κρυφός και ένας φανερός να υπάρχει η δυνατότητα στην μαφία, μία φορά σε όλο το παιχνίδι, να επιλέχθει ένας παίκτης να εκτελέσει 2 συνεχόμενες δολοφονίες(έτσι κι αλλιώς επιτρέπεται αν μείνει μοναχικός μαφιόζος).
Πάμε τώρα για την επιπλέον: Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ γκρινιάζω χρόνια ότι η κάρτα αυτή είναι απαράδεκτη και το να την έχεις είναι σαν να μην έχεις κάρτα στα χέρια σου. Αντιλαμβάνομαι την λογική του γιατί κλειδώνει την ψήφο σου σε ένα άτομο. Για μένα πάλι οι λύσεις είναι δύο:
- Διατηρούνται όλα τα υπόλοιπα της επιπλέον ψήφου, αλλά η ακύρωση απλώς ακυρώνει την δράση της, δηλαδή ακυρώνει μόνο μία από τις δύο ψήφους και ο παίκτης που έπαιξε την επιπλέον ανακτά το δικαίωμα αλλαγής ψήφου.
- Διατηρούνται όλα τα υπόλοιπα της επιπλέον ψήφου, αλλά επιτρέπεται να παιχτεί και στην παράταση.
Προσωπικά το δεύτερο μου φαίνεται πιο καλή διαχειρίσιμη λύση, γιατί το άλλο θα δημιουργεί τεράστια μπερδέματα στην ΣΕ. Πιστεύω ότι και οι δύο λύσεις εξισσοροπούν αρκετά την αδυναμία της κάρτας, αν κάποιος έχει κάτι να προτείνει θα το ακούσω, μιας και δεν είναι τόσο ξεκάθαρο θέμα όσο τα καρφώματα.
Νεκροφάνεια και ΑΜ: Κι αυτό προέκυψε στο παιχνίδι. Εδώ για μένα θα έλεγα ότι στην περίπτωση που έχουμε 2 μόνο νεκροφάνειες να μην δικαιούται να πάρει νεκροφάνεια ο ΑΜ, γιατί και άχρηστη του είναι(εκτός από κάποια στρατηγική νεκροφάνεια, αλλά και πάλι πιο πολύ θα τον βοηθούσαν άλλες κάρτες θεωρώ) και είναι καλύτερο αυτές οι κάρτες να βρίσκονται στα χέρια της μαφίας και των πολιτών αν είναι μόνο 2 γιατί πραγματικά εξυπηρετούν το παιχνίδι τους. Η άλλη επιλογή θα ήταν να πρέπει να δύνονται τουλάχιστον 3 νεκροφάνειες κάθε φορά και να παίρνει από μία κάθε ομάδα, αλλά δεν μου φαίνεται και τόσο καλή ιδέα, γιατί θα μπερδέψει πολύ τις ισορροπίες, ειδικά σε μικρά παιχνίδια.
Αυτοκτονία μαφιόζου(ιδιαίτερα τελευταίου μαφιόζου): Για μένα δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται αυτοκτονία μαφιόζου γενικά. Αν η μαφία θέλει να δολοφονήσει μαφιόζο για λόγους τακτικής, να βάλει άλλον μαφιόζο να το κάνει. Ιδιαίτερα για την αυτοκτονία του τελευταίου μαφιόζου, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο κατά. Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι, παραίτηση παίκτη ή ομάδας απαγορεύεται ρητά. Αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι τέτοιο μένει από απουσίες, παίρνει την ποινή απαγόρευσης συμμετοχής στο επόμενο και όλα καλά.
Τώρα είναι το ερώτημα, αν είναι δεν θα πρέπει να απαγορευθεί και στον τελευταίο μαφιόζο να στοχεύει τον ΑΜ. Θεωρητικά ναι, το πρόβλημα είναι ότι η μαφία μπορεί να μην γνωρίζει ότι είναι ο ΑΜ, γιατί θεωρεί ΑΜ κάποιον άλλον ή γιατί δεν ασχολήθηκε με τον ΑΜ. Αν πάμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, τότε η ΣΕ θα πρέπει να ερμηνεύει πρόθεση να στοχευθεί ο ΑΜ και εδώ μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Εδώ είναι μια ευκαιρία για προτάσεις, οι οποίες θα δώσουν και το έξτρα πλεονέκτημα στον ΑΜ που θέλετε.
Και τώρα το κράξιμο: Αρχίσατε πάλι τις ιστορίες και δεν βλέπετε τι έγινε και σε αυτό το παιχνίδι. Το έβγαλαν οι πολίτες 4 κακούς την πρώτη εβδομάδα και το παιχνίδι κρίθηκε οριακά είναι πολύ λιγότερη από την μισή αλήθεια. Ολόκληρη η αλήθεια λέει, ότι έβγαλαν οι πολίτες 4 κακούς, λίγο πολύ στην τύχη, επειδή κάποιοι ακολουθούν τυφλά κάποιους(και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού) και επειδή η μάγισσα επέλεξε να χρησιμοποιήσει βιαστικά την ιδιότητά της. Επίσης αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα, ένας μαφιόζος που έπαιξε
εξαιρετικά έκανε κάποιους πολίτες να τον εμπιστευθούν και έβαλε αμφιβολίες σε άλλους προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο και τα κατάφερε κάνοντας μάλιστα το επιθυμητό, επιχειρηματολογώντας. Και τέλος, μία κακή επιλογή του δικηγόρου, που έδωσε την ευκαιρία στον ΑΜ να παίξει τα ρέστα του μήπως πιάσει. Άρα, τι έγινε; Είχαν πολλή τύχη οι πολίτες στην αρχή και μετά ήρθε η αντεπίθεση των άλλων δύο ομάδων, όταν οι πολίτες άρχισαν να κάνουν λάθη. Όχι, ότι δεν έκαναν λάθη και στην αρχή οι πολίτες, γενικά έπαιζαν σε μεγάλο βαθμό λάθος και γι' αυτό όταν γύρισε η τύχη πλησίασαν περισσότερο οι άλλες ομάδες. Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι και όχι το παιχνίδι, οπότε καλό είναι να την αφήσουμε αυτή την καραμέλα, γιατί ήταν λιωμένη εξαρχής.
Στα.... πολλά παιχνίδια που έχω παίξει και παρακολουθήσει, ακόμη και στην πανηγυρική, όπως χαρακτήρισε την νίκη της μαφίας ο Δημήτρης στο Παλέρμο #40, επειδή ήμουν εκεί και το θυμάμαι, η μαφία έφτασε ένα βήμα μακριά από την ήττα, από τις κινήσεις ενός και μόνο πολίτη, που έπαιξε έξυπνα, οπότε αν ένας πολίτης έχει την δυνατότητα να κοντέψει να κερδίσει μία μαφία 7 ατόμων μόνος του, τότε δυσκολεύομαι να δω που είναι το θέμα με την ισορροπία του παιχνιδιού. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι από τότε έχουμε κόψει πράγματα που ωφελούσαν κυρίως την μαφία, βλέπε ΑΠ πολύ αργά την νύχτα και ΑΠ+τυμβω.
Ο μόνος ρόλος που ίσως όντως να χρειάζεται βοήθεια είναι ο φουκαράς ο ΑΜ που όντως μπορεί να καταλήξει να έχει να ανέβει ένα βουνό μόνος του και οι περισσότεροι ή τα παρατάνε ή τους σκοτώνουν οι μαφίες.
Όσο για τον κυνηγό, η ιδιότητα του κυνηγού είναι η ιδιότητα δολοφονίας της μάγισσας, που λόγω και της άλλης ιδιότητάς της μπορεί να κάνει πιο στοχευμένες δολοφονίες. Αν εισάγουμε κυνηγό στο παιχνίδι, τότε θα πρέπει να αφαιρέσουμε από την μάγισσα την ιδιότητα δολοφονίας, που δεν νομίζω να το προτιμάει κανείς. Επειδή έχουν παιχτεί παιχνίδια με κυνηγό, σας το λέω, είναι καλύτερα με την μάγισσα να κουβαλάει και αυτή την ιδιότητα.
Τώρα αυτά που άκουσα για τρίτο συγκάτοικο, ειλικρινά τα θεωρώ αστεία και ελπίζω ότι κάναμε πλάκα. Δηλαδή, δεν μας φτάνει που ήδη πολλοί πολίτες πάνε και ακολουθούν άλλους σαν τα πρόβατα και δεν σκέφτονται για τον εαυτό τους, να βάλουμε και 3-4 συγκατοίκους να κάνουμε δεύτερη μαφία στο παιχνίδι κι αν τυχόν πέσουν καταλάθος έξω να κάνει η κανονική μαφία πραγματικά περίπατο. Ρε πάτε καλά; Θα παραβιάσουμε
τις βασικές αρχές του Παλέρμο τώρα;; Αν είχαμε 3 συγκατοίκους στο φετινό παιχνίδι που είχαμε 4 μαφιόζους, θα είχαμε σχεδόν 2 ισοδύναμες ομάδες που μπορούν να συνεργαστούν κρυφά, καταλαβαίνετε πόσο λάθος είναι αυτό, ή εγώ χάνω τα λογικά μου;;
Το πρόβλημα του παιχνιδιού είναι ένα βασικό και δεν το έχετε καταλάβει. Έχει αφεθεί σε δεύτερη μοίρα η επιχειρηματολογία και βλέπουμε αυτά τα μπουλούκια άβουλων ακολούθων που κάνουν το παιχνίδι μπάχαλο. Τα είπα και πριν το παιχνίδι. Αν ο καθένας σκέφτεται για τον εαυτό του και επιχειρηματολογεί πάνω σε αυτά, μια χαρά θα ισορροπήσει καλύτερα το παιχνίδι, καταλάβετέ το επιτέλους και αφήστε τα buffs στους πολίτες, γιατί μια χαρά buffs έχουν πάρει τον τελευταίο καιρό. Δείτε πως θα εξορθολογιστεί ο τρόπος παιχνιδιού μας πρώτα και τότε με το καλό ξανασυζητάμε αν έχει πρόβλημα η μηχανική του παιχνιδιού.