Τι σημαίνουν οι πλαστικές τέχνες; Η γλυπτική, η ζωγραφική; Δείχνουν ωραιότητα μορφών, μορφή σημαίνει εξατομίκευση. Άρα αξιολογούνται με το πόσο όμορφα παρουσιάζουν την εξατομίκευση. Η μουσική όμως ποια εξατομίκευση δίνει; Ακούς την ενάτη του Μπετόβεν, έρχονται στο μυαλό σου παραστάσεις αλλά χωρίς σύνδεση. Είναι γιατί η μουσική εκφράζει την Ενότητα του Παντός. (Α. Σοπενχάουερ)
Στο Σύμπαν υπάρχει μία Ενότητα η οποία δεν μπορεί να κοπεί. Εγώ όμως δεν καταλαβαίνω ενότητα, καταλαβαίνω εξατομίκευση: Εγώ είμαι ΕΓΩ...και ψάχνω να βρω γιατί εγώ πονάω. Καταλαβαίνω κάποιες στιγμές ότι πονάω επειδή ακριβώς είμαι ΕΓΩ και δεν είμαι το ΟΛΟΝ. Η μοίρα του μέρους (του κομματιού) είναι να πονάς. Αυτή είνα η πηγή του πόνου. Οι Έλληνες πριν τον Σωκράτη πήραν τον μύθο του κατακερματισμένου, κομματιασμένου Διονύσου απ' το χορό του Διθύραμβου, την εκστατική μουσική και δημιούργησαν μία σύζευξη της αρχής της εξατομίκευσης που είναι το απολλώνιο πνεύμα, με την αρχή της έκστασης, της ενότητας με το ΠΑΝ που είναι το διονυσιακό. Και γεννήθηκε η Τραγωδία. Τα πρόσωπα που βλέπεις εδώ, οι τραγικές φιγούρες, είναι αθύρματα του ΕΝΟΣ, πάσχοντος, κατακερματισμένου Διονύσου. Ο Οιδίποδας είναι μάσκα, ένας είναι αυτός που πάσχει, η Παγκόσμια Θέληση και το πάθος της είναι ο κατακερματισμός της σε εξατομικευμένες συνειδήσεις. (Φ. Νίτσε)