(i) Τίποτα δεν εννοείται.

(ii) H γλώσσα μας βιώνει κρίση. Let me explain. Η γλώσσα είναι ένας «ζωντανός» οργανισμός. Όταν ένα «ξένο» σώμα διαπεράσει την άμυνα του οργανισμού, ενεργοποιείται η ανοσολογική απόκριση για τον εντοπισμό των αντιγόνων και τη δημιουργία αντισωμάτων με τελικό σκοπό την καταπολέμηση του μικροοργανισμού (πολύ ξέφυγα

). Όπως όμως θα ξέρεις (πιστεύω) δεν είναι όλοι οι μικροοργανισμοί παθογόνοι. Πολλοί είναι ευεργετικοί για τον άνθρωπο (βλ. βακτήρια στο παχύ έντερο - βιταμίνη Κ). Οι τελευταίοι όχι μόνο δε βλάπτουν τον οργανισμό αλλά και συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Ας έρθουμε τώρα στα πλαίσια της γλώσσας. Γενικά μία γλώσσα είναι καλό να εμπλουτίζεται με νέες λέξεις, νέες εκφράσεις, νέο υλικό παρμένο από άλλες γλώσσες. Αυτά τα στοιχεία είναι τα ευεργετικά που λέγαμε. Όταν όμως σε αυτήν εισβάλουν στοιχεία που δεν αφομοιώνονται, τότε τα τελευταία λειτουργούν ως παράσιτα (όσο περισσότερο το σκέφτομαι τόσο νομίζω πως η γλώσσα είναι πράγματι ζωντανός οργανισμός

).
H γλώσσα λοιπόν στην εποχή μας βιώνει κρίση, είναι αλήθεια. Και αυτό όχι γιατί το λέω εγώ αλλά γιατί το λένε επιστήμονες γλωσσολόγοι. Όταν οι νέοι, η νέα γενιά της γλώσσας, δεν τη χρησιμοποιούν σωστά τότε ναι, η γλώσσα πάσχει. Και δεν είναι μόνο τα greeklish. Είναι πολλοί παράγοντες, θες παγκοσμιοποίηση, θες προβληματική εκπαίδευση. Και σαφώς περιττό νομίζω να επεκταθώ και στους μεγαλύτερους, οι οποίοι μόνο υπόδειγμα δεν είναι.
(iii) Γιατί με το πέρασμα του χρόνου οι αξίες και τα ιδανικά φθείρονται. Ως άμεση συνέπεια η αποξένωση του ανθρώπου. Ωστόσο πάντα πίστευα πως αυτά με τις αξίες και τα ιδανικά ήταν φτηνές δικαιολογίες. Το θέμα νομίζω πως είναι το τι κάνουμε εμείς, σε προσωπικό επίπεδο, για να διατηρήσουμε ζωντανές τις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις.
Ερώτηση (τη βάζω με bold για όσους δε θέλουν να διαβάσουν τα παραπάνω): Σου αρέσει να συζητάς με νέους, καλλιεργημένους ανθρώπους; (να, πως είναι η Βασιλική, το ακριβώς αντίθετο)

.