Με κοίταξαν και οι δυο. Και εγώ επανέλαβα, με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθεση:<<Μπορώ!>>
Με κοιτούσαν απορημένοι, αλλά ο άντρας με σιγοντάρισε.<<Ναι>>, φώναξε. <<Ναι, μπορείς!>>
Πετάχτηκα επάνω κι άρχισα να κουνάω δυνατά χέρια και πόδια. Στριφογύριζα το κεφάλι μου βγάζοντας ένα ζωώδη βρυχηθμό. Κι ύστερα ξεχύθηκα μπροστά, άρχισα να τρέχω στον δρόμο φωνάζοντας <<Μπορώ! Μπορώ>>.
Στα πρώτα βήματα ο πόνος ήταν διαπεραστικός, αλλάυτό δεν με ξάφνιασε. Ήξερα πια τι να περιμένω. Αν και πονούσα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεν δεχόμουνα πλέον τον πόνο μ'εκείνη τη μορφή του. Τώρα τον κυνηγούσα, τον επιδίωκα, τον καταδίωκα. Ο πόνος ερχόταν από κάθε κύτταρο του σώματος μου και εγώ τον αντιμετώπιζα καταβάλλοντας ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο τροχός είχε γυρίσει. Στο διάολο ο πόνος: δώσ'του να καταλάβει!
Δεν ξέρω πότε ακριβώς έσπασα το τελευταίο τείχος, άλλα ήταν κάποια στιγμή αυτής της τελικής μάχης με τον εαυτό μου. Τα πρώτα φράγματα που είχα σπάσει ήταν όλα σωματικά, στην προσπάθεια ν'αντιμετωπίσω την εξάντληση και την φυσική κόπωση. Μετά το 50ό μίλι οι μάχες διεξάγονταν στο μυαλό μου. Όμως το σπάσιμο αυτού του τελευταίου τείχους ήταν πιο άγριο και μ'άγγιξε βαθύτερα από τ'άλλα, έμοιαζε περισσότερο με ξύπνημα.
Κατάλαβα μέσα σε λίγα βήματα ότι το παρελθόν που ήξερα έπαψε άξαφνα να υπάρχει. Από εδώ και πέρα τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Το ταξίδι αυτό με είχε αλλάξει βαθιά, με τρόπους που δεν είχα συνειδητοποιήσει ακόμα. Αυτός ο άνθρωπος που περπατούσε και σερνόταν και επέμενε στο 99ο μίλι, ήταν ένα ον διαφορετικό από κείνο που είχε αρχίσειτον αγώνα μόλις το προηγούμενο πρωινό. Ήμουν πιο ικανός απ'ότι φανταζόμουν, καλύτερος απ'όσο πίστευα ότι μπορούσα να γίνω. Αυτή η διαπίστωση μ'έκανε να νιώθω λες κι είχα μπει σε άλλη διάσταση.
Το να καλύψεις με τα πόδια 100 μίλια δεν ήταν ένα απλό μάθημα επιβίωσης, ήταν εκπαίδευση στο μεγαλείο της ζωής. Το τρέξιμο είναι ατομικό άθλημα, αλλά δεν είχε πια να κάνει αποκλειστικά μ'εμένα. εγώ είχα γίνει κατά κάποιον τρόπο περιττός. Ο αγώνας μου δεν είχε σχέση μ'ένα μεμονωμένο δρομέα που προσπαθούσε να τερματίσει σ'αυτήν την τρομακτική πρόκληση, αλλ'αφορούσε γενικότερα την ικανότητατου ανθρώπου να ξεπερνάει τις ανελέητες αντιξοότητες. Όλοι αυτοί οι υποστηρικτές που μου έδωσαν κουράγιο και δύναμη στην πορεία, δεν ενδιαφέρονταν συγκεκριμένα για μένα - τι στην ευχή, δεν ήξεραν ούτε ποιος είμαι. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν ότι ένας άνθρωπος είχε αφιερώσει χρόνο για να προπονηθεί, για να θυσιαστεί και ν'αφοσιωθεί μ'ολη του την καρδιά στην επιδίωξη ενός ονείρου. Ήταν ένα παντοδύναμο μήνυμα - εγώ ήμουν απλά ο φορέας του, και μάλιστα ήμουν περήφανος γι'αυτό. Για να τηρήσω την υποχρέωση που μου αναλογούσε, θα'πρεπε να περάσω τη γραμμή τερματισμού, και τώρα θα φρόντιζα να γίνει αυτό πάση θυσία. Για όλους μας.
Έτρεχα ελεύθερα τώρα, χωρίς να δίνω σημασία στην διαδρομή μπροστά μου ή στον πόνο. Είναι περίεργο πως ένα σχεδόν χαμένο όνειρο μπορεί ν'αναστηθεί με τόση δύναμη. Η αναγέννηση του σε ποτίζει με μια ζωντάνια που είναι ταυτόχρονα παιχνιδιάρα και απόλυτα σοβαρή. Ξαφνικάδεν υπάρχουν πια εμπόδια. Το μόνο που μετράει είναι να πραγματοποιήσεις το όνειρο. Το τελευταίο μισό μίλι προς το στάδιο του Λυκείου Πλέισερ το έτρεξα σαν να μην είχε σημασία τίποτ'άλλο. Τα διαλυμένα παπούτσια μου, τα ματωμένα δάχτυλα των ποδιών μου, η ξεσκισμένη φανέλα μου - όλα ήταν ασήμαντα. Το μόνο που είχε σημασία ήταν να φτάσω στο τέρμα.
ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ- ΚΑΡΝΑΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ