Κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις που έκανα πάνω στον τρόπο παιχνιδιού, οι οποίες ίσως θα πρέπει να συζητηθούν γιατί σε κάποια σημεία νομίζω ότι είτε υπάρχει κάποιο κενό είτε μπορεί να προκύψει πρόβλημα.
1) Το ότι η μαφία μπορεί να κάνει κάρφωμα σε οποιαδήποτε ώρα της μέρας γεννάει κάποια πιθανά προβλήματα. Π.χ. όταν ο Καραντάκος έριξε τυμβωρυχία στη Μαρτζορή και πιστεύαμε ότι παίζουμε με τρεις μαφιόζους πλέον που θα μπορούσαν να κάνουν κάρφωμα και ειδικά τη μέρα που ήταν να φύγει ο Ούλτρα, σκέφτηκα τα εξής ενδεχόμενα:
α) Τι γίνεται αν οι μαφιόζοι ξέροντας ότι θα φύγει ο Ούλτρα, επιχείρησαν κάρφωμα πριν το τέλος της ψηφοφορίας και τελικά φεύγει ο Ούλτρα, ο οποίος όμως χρησιμοποιήθηκε για το ένα κάρφωμα. Τι θα συμβεί αν ο Ούλτρα αποτύχει στο κάρφωμά του; Από φάντασμα, θα φύγει οριστικά απ' το παιχνίδι;
β) Συνεχίζοντας στο ίδιο σκεπτικό, τι θα γίνει αν ο Ούλτρα αποτύχει στο κάρφωμα και μόλις φύγει στην ψηφοφορία κάποιος του ρίξει τυμβωρυχία και τον βγάλει εντελώς απ' το παιχνίδι; Δεν θα γίνει τίποτα ως επακόλουθο της αποτυχίας του καρφώματος; Εδώ νομίζω υπάρχει ένα κενό γιατί με αυτόν τον τρόπο οι μαφιόζοι ξέροντας ότι θα φύγει ένα μέλος τους με ψηφοφορία ή ξέροντας ότι λογικά θα φάει τυμβωρυχία, θα κάνουν κάρφωμα άνετοι αφού δεν θα έχουν κάτι να χάσουν. Ίσως πρέπει να υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι' αυτό, ώστε το αποτυχημένο κάρφωμα μαφιόζου να πληρώνεται ακόμη κι αν αυτός μέχρι την ανακοίνωσή του έχει φύγει και φάει τυμβωρυχία. Είναι δηλαδή ένα χρονικό κενό, όπου ο νεκρός πλέον μαφιόζος παρουσιάζεται να κάνει κάρφωμα, το οποίο αν είναι αποτυχημένο δεν θα υπάρχει κόστος για τη μαφία αφού αυτός θα έχει φύγει ήδη με τυμβωρυχία ενώ αν είναι πετυχημένο τότε θα το έχει επιχειρήσει ένας νεκρός παίκτης. Ίσως σε αποτυχημένο κάρφωμα μαφιόζου που έχει φύγει με τυμβωρυχία να πρέπει να υπάρχει άλλο κόστος για τη μαφία π.χ. να πεθαίνει τυχαία ένα απ' τα υπόλοιπα μέλη ή τους βοηθητικούς. Αλλιώς κάθε μαφία βλέποντας μέλος της να ετοιμάζεται να φύγει, θα επιχειρεί κάρφωμα αφού δεν θα έχει κάτι να χάσει.
2) Ίσως και να υπάρχει ήδη αλλά αν όχι, μήπως θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα που θα λέει τι νέες κάρτες θα δωθούν σε κάθε αριθμό ατόμων; Το παρατήρησα αυτό στην τελευταία μέρα όπου μόλις η Σινεφίλ έπαιξε τις κάρτες της σκέφτηκε ο Κόμφυ με τον Ιντιάνα μήπως ήταν καλό να βγάλουν tsarachaf και να βγάλουν Σινεφίλ μετά με την άνεσή τους. Αν ήμουν στη θέση τους και παρότι η Σινεφίλ έβγαινε ΑΜ, ίσως να το έπαιζα εκ του ασφαλούς να βγάλω πρώτα tsarachaf και μετά Σινεφίλ που δεν θα είχε κάρτες και που θα έπαιρνε μόνο μια. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα έπρεπε να ξέρω τι κάρτες θα δίνονταν. Αν υπήρχε στις τρεις νέες κάρτες άμεση προφυλάκιση, τότε δεν συνέφερε και θα έπρεπε να πάω Σινεφίλ. Αν όμως δεν υπήρχε και δίνονταν διαφορετικές τρεις κάρτες, τότε όποια άλλη κάρτα κι αν έπαιρνε, δεν θα επηρέαζε το παιχνίδι και θα μπορούσα να βγάλω πρώτα tsarachaf και μετά εκείνη. Από το τι κάρτες θα δίνονταν θα μπορούσε να εξαρτηθεί το τι παιχνίδι θα έκανα.
3) Επιπλέον ψήφος. Το έχω πει και σε προηγούμενο παιχνίδι ότι αυτή η κάρτα πρέπει να αλλάξει, να γίνει πιο δυνατή ή να βγει εντελώς απ' το παιχνίδι. Είναι πολύ αδύναμη και στην ουσία είναι σαν να μην παίρνεις κάρτα. Πετάς επιπλέον ψήφο σε κάποιον και αρκεί μια ακύρωση για να σβηστούν και οι δύο ψήφοι σου. Συν ότι δεν μπορείς να την παίξεις στην παράταση. Δεν βρίσκω καμία χρησιμότητα στη συγκεκριμένη κάρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλο το παιχνίδι παίχτηκαν 2 επιπλέον και αυτές επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση π.χ. η Σινεφίλ θα έβγαινε οπότε τα έπαιξε όλα. Μια ακύρωση αν υπήρχε πάνε οι επιπλέον στον tsarachaf. Η Μαρτζορί το ίδιο. Η επιπλέον του Ηλία το ίδιο. Και σε προηγούμενα παιχνίδια πάλι το ίδιο. Ελάχιστες επιπλέον παίζονταν και όποτε παίζονταν, τις ακύρωνε κάποιος με μια απλή ακύρωση. Θα πρέπει να ενδυναμωθεί κάπως αυτή η κάρτα π.χ. όταν κάποιος παίζει επιπλέον να μην μπορεί να ακυρωθεί η ψήφος του με την ακύρωση ή να μπορείς να την παίζεις στην παράταση. Αλλιώς είναι παντελώς άχρηστη.
Να απαντήσω και εγώ σε κάποια πράγματα που με ρωτήσατε.
Γενικά θεωρώ ότι έκανα 2 λάθοι στο παιχνίδι μου και αυτά είναι.
- Ρώτησα για τυπική ομάδα Έμυλι και όχι για την Μελανία. Αυτό γτ είχε βγει νομίζω ο Ικαρίωνας και η Χιμέλα και έλεγαν ότι ο Ιλιασο είναι η μαγισσα και πήρε την Μελανία μαζί του γτ ήταν η μόνη που υποπτευόταν, εγώ δεν την υποπτευόμουν οπότε πήγα σε Έμυλι που υπήρχε το σενάριο μαφίας. Πήρα αρνητική απάντηση βεβαίως-βεβαίως και μετά απο καμιά ώρα εμφανίζεται το σενάριο ΔΑ το οποίο αν είχε εμφανιστεί πιο νωρίς μπορεί να ρώταγα συγκεκριμένα για την Έμυλι.
- Όταν στα τελευταία λόγια του ο Ουλτρα με είπε μεντιουμ το βράδυ ρώτησα αν είναι ντεντέκτιβ. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ που το κατάλαβα όταν πάτησα την αποστολή γτ πολύ απλά αν μάθαινα απλά την τυπική ομάδα θα έπερνα πολύ περισσότερες πληροφορίες. Επίσης θεώρησα ότι μπορεί να είναι ένας τρόπος να θέλει η μαφία να με ψαρέψει και να αποκαλυφθώ οπότε κράτησα την γραμμή που είχα την προηγούμενη μέρα χωρίς ουσιαστικά να έχω πληροφορία.
Για την ερώτηση του Ικαρίωνα, η απλή αλήθεια είναι ότι ήταν θέμα εγωισμού. Αλήθεια ήμουν πολύ χαμένος στο παιχνίδι και υπήρχες εσύ που έβγαινες με 1-2 θεωρίες την ημέρα και θεωρητικά είχες λύσει το παιχνίδι. Οπότε θεώρησα ότι ο μόνος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι εκ του ασφαλούς και γι'αυτό και είχα "τρελαθεί" εκείνη την ημέρα.
Γενικά θεωρώ πως έκανα μέτριο προς κακό παιχνίδι, αλλα υγεία, ήταν άλλο μοναδικό παλέρμο σε επίπεδο mind-fuck οπότε χαλάλι.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΣΕ για την οργάνωση και ιδιαίτερα την Ζωή που μου απαντούσε τα βράδια στα πμ αλλά κρατούσε και παρέα στο τσατ αν και νομίζω ήθελε να της δώσω καμιά θεωρία για το ημερολόγιο αλλά δυστηχώς δεν της έδωσα ποτέ κάτι.
Σε εκείνη τη φάση δεν γινόταν να ρωτήσεις για Μελανία, έτσι όπως είχε πάει το παιχνίδι. Κι εγώ για Έμιλυ θα ρωτούσα και μετά ήρθε και η Μαρτζορή, οπότε η Μελανία έμενε πίσω αναγκαστικά.