Περιγραφή και βοήθεια παιχνιδιών

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
Στο παρόν topic θα αναρτώνται οι κανόνες διάφορων παιχνιδιών που ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία.

Παιχνίδια:

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Γιώργος

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ελβετία (Ευρώπη). Έχει γράψει 30,791 μηνύματα.
Survivor

Το παιχνίδι αυτό ακολουθεί τα πρότυπα του γνωστού reality show Survivor, που έχει προβληθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αλλά και στην χώρα μας. Στην πρωτότυπη εκδοχή του, ένας αριθμός ανθρώπων αρχίζουν από το μηδέν την επιβίωσή τους σε ένα απομακρυσμένο μέρος και πορεύονται άλλοτε ομαδικά, άλλοτε ατομικά. Υποβάλλονται συχνά σε δοκιμασίες και κάθε φορά ένας παίχτης αποχωρεί. Στο τέλος, μένει μονάχα ένας επιζών (survivor).

Στην online εκδοχή του, γίνεται μία όσο κατά το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση του παιχνιδιού αυτού. Δεν θα κληθούμε να φάμε σκουλίκια ή να επιδοθούμε σε ελεύθερη αναρρίχηση, ωστόσο θα υποβληθούμε και εδώ σε μία σειρά δοκιμασιών/αποστολών, μέσα από τις οποίες θα δοκιμάσουμε τις αντοχές μας, θα ελέγξουμε την ετοιμότητά μας, θα ακονίσουμε την σκέψη μας και πάνω απ' όλα θα περάσουμε καλά, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του παιχνιδιού είναι ομαδικό. :D

Το παιχνίδι αυτό οργανώνεται από μία ομάδα ατόμων που καλείται "Συντονιστική Επιτροπή" και στο εξής θα γράφεται ΣΕ, χάριν συντομίας.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι γενικοί κανόνες του παιχνιδιού. Τονίζουμε ότι οι παρόντες κανόνες υπάρχουν για την καλύτερη επικοινωνία ΣΕ - παιχτών και για την άμεση επίλυση τυχόν διαφορών. Πάνω απ' όλα, είναι ένα παιχνίδι που όλοι μας θα απολαύσουμε. :)

Μορφή του παιχνιδιού

Το γενικό format του παιχνιδιού είναι το εξής:

 • Στην πρώτη φάση του παιχνιδιού το παιχνίδι είναι ομαδικό. Οι παίχτες χωρίζονται σε φυλές και αγωνίζονται όλοι μαζί για να κερδίσουν τις αποστολές.
 • Στην δεύτερη φάση του παιχνιδιού το παιχνίδι γίνεται ατομικό. Όλοι οι παίχτες ενώνονται σε μία φυλή και αγωνίζονται πλέον ατομικά για να κερδίσουν τις αποστολές.

Φυλές

Η φυλή είναι μία ομάδα παιχτών κάτω από ένα κοινό όνομα και με ένα κοινό σκοπό: να κερδίσουν τις αποστολές αυτοί και όχι οι άλλες φυλές. Στην αρχή του παιχνιδιού όλοι οι παίχτες χωρίζονται σε δύο ή περισσότερες φυλές, με τυχαίο τρόπο, φερ' ειπείν κλήρωσης. Η ΣΕ ωστόσο μπορεί να κάνει μεταβολές στα μέλη των δύο φυλών πριν την έναρξη του παιχνιδιού ώστε να διασφαλίσει το ότι οι δύο ομάδες θα είναι όσο κατά το δυνατόν περισσότερο ισοδύναμες.

Απ' τη στιγμή που θα μείνει στο παιχνίδι ένας συγκεκριμένος αριθμός παιχτών τότε οι φυλές διαλύονται και όλοι οι παίχτες ενώνονται σε μία φυλή, όπου πλέον ο καθένας αγωνίζεται ατομικά.

Κάθε φυλή έχει:

 • Δικό της όνομα
 • Δικά της διακριτικά και σημαία (προαιρετικά, επαφίεται στο μεράκι των παιχτών)
 • Η ύπαρξη αρχηγού και οι τυχόν αρμοδιότητές του εξαρτώνται από την εκάστοτε φυλή.

Αποστολές

Το βασικό συστατικό του Survivor είναι οι αποστολές που οι παίχτες θα κληθούν να πραγματοποιήσουν, άλλοτε ομαδικές και άλλοτε ατομικές. Η φύση των αποστολών ποικίλλει και η πρωτοτυπία που μπορεί να τις διακρίνει είναι και η πεμπτουσία του παιχνιδιού. Βασίζονται πάνω στην δυναμικότητα, την εγρήγορση, την επίλυση προβλημάτων, την ομαδική συνεργασία, την δημιουργικότητα, την παρατηρητικότητα, την στρατηγική και/ή την δύναμη του πνεύματος.

Υπάρχουν γενικά δύο είδη αποστολών:

 1. Αποστολές Ασυλίας (Immunity Challenges). Είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές αποστολών. Στην περίπτωση αυτή, η νικήτρια φυλή παίρνει ασυλία, που σημαίνει ότι οι παίχτες της δεν μπορούν να φύγουν απ' το παιχνίδι. Οι υπόλοιπες φυλές πραγματοποιούν συμβούλιο του νησιού, για να επιλέξουν ένα παίχτη για αποχώρηση. Μετά την ένωση, τα παραπάνω ισχύουν σε ατομικό επίπεδο.
 2. Αποστολές Ανταμοιβής (Reward Challenges). Οι αποστολές αυτές δεν γίνονται για ασυλία, αλλά στους νικητές προσφέρεται συνήθως μία αμοιβή. Δεν αποκλείται να συνδιαστεί με αποστολή ασυλίας, δηλαδή ο νικητής να πάρει και ασυλία και κάποια αμοιβή.
Ενδέχεται κατά καιρούς να υπάρχουν και άλλες ειδικές αποστολές, που δεν περιλαμβάνουν ούτε ασυλία ούτε ανταμοιβή, αλλά να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη του παιχνιδιού.

Γενικοί Κανόνες Αποστολών
Εάν δεν διευκρινίζεται αλλιώς, σε κάθε αποστολή ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:

 • Δοκιμασίες που βασίζονται σε γρίφους λήγουν όταν βρεθεί η σωστή ή καλύτερη (εάν είναι γνωστή στην ΣΕ) λύση.
 • Εναλλακτικά, σε δοκιμασίες όπου οι λύσεις βαθμολογούνται, ενδέχεται να υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, που θα ανακοινώνεται.
 • Μία λύση λαμβάνεται υπ' όψιν μόνο εάν την δημοσιεύσετε.
 • Απ' τη στιγμή που θα ανεβάσετε μία λύση, κατοχυρώνεται στο όνομά σας. Κανένας δεν μπορεί να σας την κλέψει αυτούσια, αλλά σαφώς και δικαιούται να βασίσει την δική του λύση πάνω στη δική σας.
 • Σε περίπτωση που δύο ίδιες (ή ισοδύναμες) λύσεις δημοσιευτούν ταυτόχρονα, υπ' όψιν λαμβάνεται η λύση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα (σειρά εμφάνισης).
 • Ενδεικτικές λύσεις που τυχόν έχουν δημοσιευτεί από την ΣΕ ως "παραδείγματα" δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λύση.
 • Μπορείτε να ανανεώνετε την τελική σας λύση, εάν βρείτε μία καλύτερη, με νέα δημοσίευση. Απαγορεύεται ρητά επεξεργασία υποβληθείσων λύσεων.
 • Η ΣΕ δεν είναι υποχρεωμένη να ελέγχει την ορθότητα των λύσεων κατά την διάρκεια του παιχνιδιού - μπορεί να το κάνει στο τέλος. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει λύσεις και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
 • Με το τέλος της αποστολής, η ΣΕ είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την ορθότητα της καλύτερης λύσης. Εάν είναι ορθή, οι υπόλοιπες λύσεις δεν θα ελεγχθούν, κατ' ανάγκην. Ο έλεγχος των υποβληθείσων λύσεων είναι δική σας ευθύνη να μας παρουσιάσετε τα σωστά αποτελέσματα.
 • Καλό είναι να γνωρίζετε πώς να ανεβάζετε εικόνες μέσω συνημμένων ή εξωτερικών servers. Εάν δεν γνωρίζετε το πώς, ρωτήστε από πριν.
 • Σε ομαδικές αποστολές, συνιστούμε όσοι ανήκετε στην ίδια φυλή να δοκιμάσετε να συννενοηθείτε μέσω Instant Messengers ή Chat.

Συμβούλιο της φυλής

Το συμβούλιο της φυλής ακολουθεί το τέλος μίας αποστολής ασυλίας. Σε αυτό μαζεύονται όλοι οι παίχτες των φυλών που δεν κέρδισαν ασυλία ή της ενωμένης φυλής (ανάλογα με την φάση του παιχνιδιού) και ψηφίζουν έναν παίχτη για να βγει εκτός παιχνιδιού.

Ασυλία: οι παίχτες που έχουν λάβει ασυλία μέσω μιας αποστολής ασυλίας δεν μπορούν να ψηφιστούν για να βγουν εκτός παιχνιδιού. Όσοι παίχτες, επίσης, έχουν ειδική ασυλίας, θα πρέπει να το δηλώσουν πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Όλοι οι παίχτες παίχτες που έχουν ασυλία μπορούν να ψηφίσουν στο συμβούλιο της φυλής.

Ψηφοφορία: όλοι οι παίχτες είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν έναν παίχτη για αποχώρηση.
Η ψήφος είναι κρυφή (δηλαδή αποστέλλεται με προσωπικό μήνυμα στην ΣΕ) και τελική, δηλαδή δεν αλλάζει. Συνεπώς εάν οι παίχτες επιθυμούν να σχηματίσουν κλίκες, θα πρέπει να το κάνουν πριν την ψηφοφορία. Στο τέλος του συμβουλίου, αυτός που έχει τις περισσότερες ψήφους αποχωρεί από το παιχνίδι και ορίζει νέο αρχηγό, όπως περιγράφεται στην ενότητα "Φυλές".

Η ψήφος είναι υποχρεωτική. Όποιος παίχτης δεν ψηφίζει, τότε αυτοψηφίζεται με δύο ψήφους. Σε περίπτωση ατομικής ασυλίας, και ο παίχτης που έχει πάρει ασυλία είναι υποχρεωμένος να ψηφίσει, αλλιώς χάνει την ασυλία του και εφαρμόζεται η ανωτέρα ποινή.

Σπάσιμο ισοψηφίας (Tie-break):

 1. Στην περίπτωση όπου ένα σύνολο παιχτών ισοψηφίσει, τότε γίνεται επανάληψη της ψηφοφορίας. Οι υπόλοιποι (non-tied) παίχτες έχουν ασυλία και μπορούν να ψηφίσουν μόνο τους ισοψηφίσαντες (tied) παίχτες. Οι γνωστοί κανόνες ισχύουν και σε αυτήν την ψηφοφορία.
 2. Εάν και πάλι έχουμε ισοβαθμία, όλοι οι ισοψηφίσαντες (tied) παίχτες παίρνουν ασυλία, ενώ η αποχώρηση θα γίνει από ένα παίχτη μεταξύ των υπολοίπων (non-tied) παιχτών, μέσω κατάλληλης διαδικασίας που ορίζεται από την ΣΕ. Η διαδικασία αυτή θα είναι τυχαία και με πλήρη διαφάνεια. Παίχτες που έχουν κερδίσει ατομική ασυλία επίσης εξαιρούνται από την διαδικασία.
 3. Στην περίπτωση που έχουν μείνει οι τέσσερις (4) τελευταίοι παίχτες στο παιχνίδι, δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω. Οι ισοψηφίσαντες παίχτες περνάνε από δοκιμασία, που θα σπάσει την ισοψηφία.

Σημειώσεις
 • Περίπτωση φυλής με δύο παίχτες, χωρίς ύπαρξη ατομικής ασυλίας, θεωρείται de-facto tied. Η ισοψηφία σπάει με διενέργεια δοκιμασίας.
 • Περίπτωση φυλής με τρεις παίχτες, εκ των οποίων ο ένας έχει ατομική ασυλία, τότε μόνο ο τελευταίος ψηφίζει, καθώς οι ψήφοι των δύο άλλων αλληλοαναιρούνται.
 • Καμία φυλή, προ ένωσης, δεν μπορεί να μείνει με έναν παίχτη, καθώς σε περίπτωση συμβουλίου δεν μπορεί να ψηφίσει τον εαυτό του. Φυλές με ένα άτομο απορροφούνται από τις αντίπαλες φυλές, με τρόπο που ορίζεται από την ΣΕ (εάν δεν είναι μοναδικός).

Hidden Immunity Idols

Ένα (hidden) immunity idol (ή "κρυφό αγαλματίδιο ασυλίας") είναι ένα αντικείμενο που έχει γενικά σκοπό να παρέχει ασυλία στον κάτοχό του, χωρίς να έχει την ανάγκη να κερδίσει ασυλία μέσα από αποστολές.
Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού θα βρίσκονται τέτοια idols κρυμμένα μέσα στο forum. Οι συμμετέχοντες μπορούν να τα βρίσκουν είτε μόνοι τους (τυχαία) είτε με την βοήθεια hints που μπορούν να δίνονται από την ΣΕ κατά το παιχνίδι.
Οι γενικοί κανόνες είναι οι εξής:

 • Ένα immunity idol μπορεί να μοιάζει με οτιδήποτε, αλλά γενικά θα παραπέμπει σε κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Survivor.
 • Εάν πιστεύετε ότι έχετε βρει ένα immunity idol, στείλτε pm στην ΣΕ για να σας το επιβεβαιώσει και (σε θετική περίπτωση) να το αφαιρέσει από το forum. Σε περίπτωση πολλαπλών διεκδικήσεων, το πρώτο pm θα ληφθεί υπ' όψιν. Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για να "καταγραφεί" ότι το έχετε στην διάθεσή σας.
 • Το πώς θα χειριστείτε την κατοχή του idol (ενημέρωση, ανταλλαγή, κτλ) είναι στην ευχέριά σας. Σε περίπτωση που το μεταβιβάσετε σε άλλο παίχτη, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε την ΣΕ.
 • Χρήση: μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά την διάρκεια ενός Συμβουλίου της Φυλής. Συγκεκριμένα, αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να το δηλώσετε κατά την ώρα που στέλνετε την ψήφο σας στην ΣΕ. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε για να προστατέψετε τον εαυτό σας είτε κάποιο άλλο άτομο (να πείτε ποιο). Δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όμως αφού ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της εκάστοτε ψηφοφορίας.
 • Λειτουργία: εάν ένα άτομο που προστατεύεται από hidden immunity idol έχει ψηφιστεί, οι σχετικές ψήφοι ακυρώνονται.
 • Περίοδος χρήσης: σε οποιοδήποτε συμβούλιο μέχρι και το συμβούλιο των τελευταίων πέντε (final-five).

Γενικές Παρατηρήσεις

 • Όλοι οι παραπάνω κανόνες ή τμήμα αυτών παύουν να ισχύουν σε περίπτωση που η εκάστοτε ΣΕ ορίσει τα πράγματα διαφορετικά (είπαμε, το στοιχείο της έκπληξης είναι βασικό στοιχείο του survivor). Οποιαδήποτε "σύμβαση" δεν ορίζεται αυστηρά στο παρόν κείμενο υπόκειται σε αλλαγές ακόμα και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
 • Κανόνας #0 του Survivor: είστε ελεύθεροι να παίξετε όπως θέλετε, να κάνετε φιλίες, κλίκες, συμμαχίες με αντιπάλους παίχτες. Στο τέλος όμως, μόνο ένας θα επιζήσει.

Καλή διασκέδαση! :D

Από Γιώργος
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

 • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
  Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
 • Φορτώνει...
Top