Λοιπόν, λοιπόν...
Και πόσο μου αρέσει να διαβάζω ιστορίες (σαν την παραπάνω, μα κι αυτές που θ΄ ακολουθήσουν, είμαι σίγουρη...), μα και πόσο μ΄ αρέσει να γράφω τις δικές μου (αποδίδω καλύτερα γραπτά...)...
Υπήρχε μια περίοδος, λοιπόν, πολύ έντονη στη ζωή μου. Για να είμαι πιο ακριβής, μία από τις πολύ έντονες. Φρεσκοχωρισμένη γυναίκα εγώ (στα 42) μ΄ ένα παιδί στην εφηβεία (στα 16). Καλά μέχρι εδώ. "Έπιανε" στην αρχή, και για κάποια χρόνια το
"11 η ώρα να είσαι πίσω". Μια χαρά. Έλεγα κι εγώ...ζάχαρη θα την βγάλουμε. Αυτό ήταν. Το ΄χω.-
Μα έλα που...υπολόγιζα χωρίς τον ξενοδόχο. Στην πορεία, εκεί γύρω στα 18 με 22 (επειδή "πέρασε" κι εδώ Αθήνα...), άρχισε να γίνεται η μέρα νύχτα και η νύχτα μέρα !!! Το
"11 να είσαι πίσω" όχι μόνο δεν τολμούσα να το πω (θα ήταν μεγάλο λάθος, εκ μέρους μου...), αλλά ούτε να το σκεφτώ καν. Στις 11 ξεκινούσε η ζωή...Και θέλοντας και μη, έπρεπε κι εγώ ν΄ ακολουθήσω αυτό τον τρελό ρυθμό (γιατί στα μάτια μου τρελός φαινόταν...) και να προσαρμοστώ στο ρυθμό των νιάτων. Για βράδια, θυμάμαι, ολόκληρα...για χρόνια, θα έλεγα...έτρωγα τα νύχια μου (τρόπος του λέγειν, μα κυριολεκτώ συνάμα...), μέχρι ν΄ ακούσω τα κλειδιά στην πόρτα. Μέχρι ν΄ ακούσω το χαρακτηριστικό εκείνο ήχο που θα καθησύχαζε την καρδιά και θα την έβαζε στη θέση της. Θυμάμαι βράδια να κοιμάμαι χαράματα. Να θέλω ενδιάμεσα να πάρω ένα τηλέφωνο και να του
"βρε κ@λόπαιδο πού είσαι τέτοια ώρα ;;;", μα, αντ΄ αυτού, να κρατιέμαι με νύχια και με δόντια και μόνο σαν άκουγα το θόρυβο στην πόρτα...έβγαζα έναν αναστεναγμό, "φορούσα" ένα ωραίο χαμόγελο και τον ρωτούσα
"είσαι καλά αγόρι μου ; Πέρασες καλά ; Οκ ;" και άκουγα (μα και το ΄βλεπα...) το
¨εντάξει είμαι, μάνα μου, μια χαρά. Πώς και δεν κοιμάσαι τέτοια ώρα ;", μ΄ εμένα ν΄ ανταπαντώ
"δε με έπαιρνε ύπνος. Διάβαζα..." (μωρέ μια χαρά ύπνος θα μ΄ έπαιρνε αν ήσουν στο κρεβάτι σου, μου ερχόταν να του πω...)...
Χρόνια αργότερα διαπίστωσα ότι καλά έκανα. Πολύ καλά έκανα. Αν αντιδρούσα αλλιώς (όπως πραγματικά θα μου έβγαινε...) το μόνο που θα έκανα θα ήταν να τον κάνω ν΄ αντιδράσει και να τον "χάσω". Ήταν αυτή μια έντονη περίοδος της ζωής μου...που τα νεύρα μου τα έκανα γαργάρα. Τα κατάπινα και δε μου βγήκε σε κακό. Και τώρα τον καμαρώνω και είμαι ήσυχη. Και τα βράδια κοιμάμαι το ίδιο ήσυχα. Γιατί...τότε, έκανα, αυτό που λέμε, "καλή δουλειά" (και είναι απ΄ τα ελάχιστα πράγματα που καμαρώνω στη ζωή μου...)...
Εκείνη τη μεγάλη χρονική περίοδο, λοιπόν. άκουγα ένα τραγούδι του Βοσκόπουλου, πάρα πολύ συχνά. Που μιλάει για ένα...κάτι. Για ένα
κάτι που μένει, όταν μια αγάπη πεθαίνει νωρίς...Και το δικό μου...το κάτι...είναι ΚΑΤΙ !!! Κάτι πολύ σημαντικό. Η ζωή μου όλη.-
Αυτά.