Λοιπόν, ύστερα από αρκετή σκέψη κατέληξα στα εξής:
-Οι πάσχουσες από νευρική ανορεξία, κάνουν αποχή από το φαγητό για να αδυνατίσουν, διότι πιστεύουν ότι έτσι θα γίνουν όμορφες άρα και επιθυμητές.
-Αν και αρχικά πίστευα ότι η αποχή των ανορεκτικών από τη τροφή ήταν πνευματική άσκηση, στην πραγματικότητα πρόκειται για αγώνα με στόχο το κυνήγι της ηδονής: η ανορεκτική έχει στόχο το σεξ, το οποίο προσπαθεί να το πετύχει βελτιώνοντας την εμφάνιση της.
Άλλωστε η νηστεία των χριστιανών δε γίνεται επειδή κάποια τρόφιμα θεωρούνται ακάθαρτα αλλά σαν μια επιπλέον προσπάθεια άσκησης προκειμένουν να εξασκηθούν καλύτερα στην αγάπη προς το Θεό και προς το συνάνθρωπο.
Το έχω παρατηρήσει και εγώ. Όταν είμαι νηστικός, βοηθάω τις γιαγιάδες να περάσουν το δρόμο. Όταν έχω φάει ελαφριά, πέρνω λεωφορείο για να βοηθήσω το περιβάλλον. Αν φάω βαριά ένα βράδυ, το επόμενο πρωί βγάζω το σιγαστήρα από την εξάτμιση της Harley και κάνω σούζες.
Οι μόνοι που τηρούν αυτήν την απόλυτη νηστεία είναι κάποιοι μοναχοί στο Άγιον Όρος οι οποίοι ζουν ψηλά στο βουνό μακριά από ανθρώπους χωρίς να φορούν ούτε ρούχα και φυσικά έχουν φθάσει σε πολύ υψηλό πνευματικό επίπεδο κατ' όπιν πνευματικού αγώνα και ιδιαίτερης κλήσης από το Θεό.
Μέχρι σήμερα, ήμουν μπερδεμένος. Τώρα, κατάλαβα ότι οι γυμνοί μοναχοί που ζουν στο βουνό κάνοντας νηστείες εβδομάδων είναι άτομα με υγιή υψηλό πνευματικό κόσμο και δεν έχουν καμία σχέση με άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία.
-Οι λεπτομέρειες της νηστείας καθορίζονται από το Πηδάλιο, το βιβλίο το οποίο καταγράφει τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας. Δεν οφείλουν όλοι οι χριστιανοί να τηρούν την ίδια νηστεία αλλά αυτό καθορίζεται από τον πνευματικό του καθενός ο οποίος λαμβάνει υπόψιν πολλές παραμέτρους (ηλικία, εργασία, κατάσταση υγιείας, τρόπο ζωής) για να πει πόση νηστεία θα ακολουθήσει κάποιος.
Η επιστήμη έχει πολλά να διδαχθεί από τις γνώσεις των πνευματικών πάνω στη διατροφή. Γνωστός μου που σπουδάζει διατροφολογία, μου έχει αναφέρει ότι οι γνώσεις του πνευματικού του, είναι κλάσεις ανώτερες από τις γνώσεις των καθηγητών του.
-Εννοείται φυσικά ότι η νηστεία από μόνη της δεν έχει καμία ωφέλεια αν δε συνοδεύεται από πνευματικό αγώνα.
Αυτό είναι ένα σημείο που πονάω.

Η Μ.Εβδομάδα αποτελεί έναν εφιάλτη αυνανισμού για μένα.
-Εννοείται πως αρρωστημένες καταστάσεις σαν τη νευρική ανορεξία δεν έχουν καμία σχέση με τη χριστιανική νηστεία καθώς αυτές εκπηγάζουν από τελείως διαφορετικά κίνητρα και οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα πράγμα το οποίο δεν ισχύει ακόμα και σε αυτούς που κάνουν πολύ αυστηρή νηστεία (εφ'όσον την κάνουν σωστά και με εντολή πνευματικού και όχι με εγωιστικό τρόπο) καθώς αυτοί βρίσκονται σε αρκετά υψηλό πνευματικό επίπεδο και κάτω από τη Χάρη του Θεού και εννοείται είναι οι εξαιρέσεις.
Σήμερα, οι γνώσεις μου και οι απόψεις μου διευρύνθηκαν. Ο γυμνός μοναχός που νηστεύει στην κορυφή του βουνού δεν έχει καμία σχέση με ψυχικά πάσχοντα π.χ. ανορεκτικό.