Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
#ΣανΣήμερα σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του ποιητή Νίκου Καββαδία το 1975. Γεννημένος το 1910 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της περιοχής της Μαντζουρίας, σημερινού Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία από γονείς Κεφαλλονίτες, ο Νίκος Καββαδίας εγκαθίσταται στην Ελλάδα με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρώτα στο Αργοστόλι και στη συνέχεια στον Πειραιά. Ο ποιητής, το όνομά του οποίου έχει ταυτιστεί με τη θάλασσα, έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα με την συλλογή «Μαραμπού» (1933), με ακόλουθα τα έργα «Πούσι» (1947), «Βάρδια» (1954) και «Τραβέρσο» (1975) κ.ά. Στα καράβια από το 1929, αρχικά ως ναύτης και στη συνέχεια ραδιοτηλεγραφητής και ασυρματιστής, ο Καββαδίας μεταφέρει στο έργο του τα βιώματα και τις εμπειρίες από τα ταξίδια του στη θάλασσα. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Σπανό, τη Μαρίζα Κωχ, κ.ά.
Στο απόσπασμα από την εκπομπή "Μουσική Βραδυά" με τίτλο «Ο Γιάννης Σπανός μελοποιεί ¨Έλληνες ποιητές» του Γιώργου Παπαστεφάνου, παραγωγής 1976, η ηθοποιός Ελένη Χαλκούση περιγράφει τις αναμνήσεις της από τον ποιητή και ο Κώστας Κάραλης ερμηνεύει το μελοποιημένο ποίημα του «Ιδανικός και ανάξιος εραστής», με συνοδεία στο πιάνο τον Γιάννη Σπανό.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:
https://archive.ert.gr/74855/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Ο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής, Αντώνης Καλογιάννης, έφυγε από τη ζωή στις 11 Φεβρουαρίου 2021. Η φωνή του συνδέθηκε με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη από το 1966 στις περιοδείες τους στην ΕΣΣΔ και αργότερα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, περιοδεύοντας στο Παρίσι, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Ο Αντώνης Καλογιάννης υπηρέτησε με συνέπεια το ελληνικό τραγούδι, ερμήνευσε έργα μεγάλων Ελλήνων μουσικών όπως οι Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μούτσης, Πλέσσας, Κουγιουμτζής, Ανδριόπουλος, Μουσαφίρης, Τόκας και άλλοι και τραγούδησε στίχους από μεγάλους ποιητές και στιχουργούς όπως οι Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Λειβαδίτης, Χριστοδούλου και Παπαδόπουλος, αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα στην ελληνική μουσική. Ο Καλογιάννης αγαπήθηκε από το ευρύτερο μουσικό κοινό της Ελλάδας και για τα ερωτικά τραγούδια του τα οποία σημείωσαν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο ενός έτους από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη, παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή του ΕΙΡΤ, «Οι Ρεπόρτερς», παραγωγής 1975, όπου ο τραγουδιστής παραχωρεί μια ιδιαίτερη συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νάσο Αθανασίου. Στο απόσπασμα ο Καλογιάννης ανακοινώνει την επικείμενη συνεργασία του με τον Ζωρζ Μουστακί και εξηγεί ότι θα ερμηνεύσει 11 τραγούδια του, των οποίων τη μετάφραση είχε αναλάβει ο Βασίλης Βασιλικός. Μιλάει ακόμα για τα σχέδιά του να εμφανιστεί τον επόμενο χειμώνα στην μπουάτ Ρήγας στην Πλάκα και σχολιάζει τη μόδα της εποχής αναφορικά με τη διασκέδαση στα μπουζούκια. Στην συνέντευξη εμφανίζεται και η μικρή του κόρη, Δέσποινα Καλογιάννη, η οποία μιλάει για τα βιβλία που διαβάζει, το ενδιαφέρον της για τη ζωγραφική και με συγκίνηση αναφέρεται στην αγαπημένη ερμηνεία του πατέρα της στο τραγούδι «Επιφάνια Αβέρωφ» σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Γιώργου Σεφέρη, απόσπασμα από το οποίο ακούγεται κατά τη διάρκεια της εκπομπής.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Ο θεατρικός σκηνοθέτης και δάσκαλος, Κάρολος Κουν, έφυγε από τη ζωή πριν από 35 χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου 1987. Η συμβολή του στο ελληνικό θέατρο είναι ανυπολόγιστη. Με την ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης δημιούργησε γενιές ηθοποιών και σκηνοθετών που έχουν προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες και παραστάσεις στο ελληνικό θεατρικό κοινό. Το Θέατρο Τέχνης έφερε αυτό το κοινό σε επαφή με νέους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς αλλά και με τα διεθνή θεατρικά ρεύματα και τους εκπροσώπους τους. Ο Κουν όριζε το θέατρο ως λειτούργημα και για αυτό το λόγο αρνιόταν σθεναρά να το δει ως κάτι το επαγγελματικό. Με τη μελέτη και τη διδασκαλία του για την Αναβίωση του Αρχαίου Δράματος κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την προσέγγιση στο συγκεκριμένο θεατρικό είδος προσφέροντας μοναδικές θεατρικές παραστάσεις όπως οι «Όρνιθες» και οι «Πέρσες». Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο των 35 ετών από την απώλεια του μεγάλου Έλληνα θεατράνθρωπου παρουσιάζει απόσπασμα από μία συνέντευξή του στην εκπομπή Παρασκήνιο και τη δημοσιογράφο Ρούλα Αλεξανδροπούλου, στο πλαίσιο των προβών του Θεάτρου Τέχνης για την παράσταση Τρωαδίτισσες (Τρωάδες του Ευριπίδη) σε μετάφραση του Θανάση Βαλτινού. Ο Κουν μιλάει για το σκηνοθέτη-θεό, αλλά και για την ανάγκη του σκηνοθέτη να συνεργάζεται ουσιαστικά με τους ηθοποιούς του, εξηγεί τη λειτουργικότητα, την ανάγκη άσκησης της φωνής και του σώματος των ηθοποιών, υπογραμμίζει τη σημασία της απελευθερωτικής ιδιότητας του θεάτρου και της ικανότητας του ηθοποιού να αποσυνδέεται από τον εαυτό του όταν ερμηνεύει τους ρόλους του. Περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από τις πρόβες με τον Κουν να δίνει οδηγίες ενώ διακρίνονται οι ηθοποιοί, Λυδία Κονιόρδου, Αννίτα Σαντοριναίου, Μίμης Κουγιουμτζής, Αλέκα Παΐζη, Ρένη Πιττακή και Λέανδρος Παναγιωτίδης. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/.../karolos-koyn-14-fevroyarioy-1987-2/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Ο Έλληνας λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου (Γιώργος Σορολόπης) έφυγε από τη ζωή στις 16 Φεβρουαρίου 1985. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927, σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και για περισσότερο από 20 χρόνια εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο Ιωάννου επιμελήθηκε μόνος του την έκδοση του περιοδικού Φυλλάδιο από το 1978 ως το 1982, ενώ η πρώτη του λογοτεχνική προσπάθεια σημειώνεται το 1954 με την ποιητική συλλογή «Ηλιοτρόπια». Ασχολήθηκε κυρίως με την πεζογραφία, αλλά και με το θέατρο, το δοκίμιο, το χρονογράφημα, τις μεταφράσεις αρχαιοελληνικών κειμένων και τη λαογραφία. Κείμενά του δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ συμμετείχε και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ο Γ. Ιωάννου ανήκει στη γενιά των μεταπολεμικών Ελλήνων συγγραφέων και λογοτεχνών και το έργο του, κυρίως το πεζογραφικό, αντανακλά τις προσωπικές του εμπειρίες από την Κατοχή, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο με κεντρικό χώρο και τόπο τη γενέτειρά του, Θεσσαλονίκη. Έγραψε περισσότερα από 24 πεζογραφήματα μεταξύ των οποίων «Το δικό μας αίμα» (1978), «Επιτάφιος θρήνος» (1980) και «Πολλαπλά κατάγματα» (1981) και το ύφος του χαρακτηρίζεται από μία αποκλειστική εστίαση στην οπτική ενός προσώπου, μια διηγηματική ροή που εγκαταλείπει την κλασσική γραμμικότητα και χρονική αλληλουχία της αφήγησης και χρησιμοποιεί τα γεγονότα ως στοιχεία-ψηφίδες σύνθεσης του έργου. Η ποίηση του Ιωάννου χαρακτηρίζεται από τον έντονο ερωτικό χαρακτήρα της και συνδέεται άμεσα με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο και το μεταπολεμικό λογοτεχνικό περιοδικό «Διαγώνιος».
Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο από το θάνατό του σημαντικού Έλληνα λογοτέχνη, παρουσιάζει απόσπασμα από το επεισόδιο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ της σειράς ντοκιμαντέρ η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ, παραγωγής 1981 και σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρυπίδη. Ο Γιώργος Ιωάννου προλογίζει την εκπομπή με θέμα τα εγκλήματα και τις σφαγές που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στα Κερδύλλια Σερρών το 1941 και ιδίως στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 1944. Εξηγεί ότι η δημοσιοποίηση και επίσημη καταγραφή τέτοιων γεγονότων, από τις κοινωνίες στις οποίες συνέβησαν, είναι σημαντική για την επούλωση των πληγών και την περαιτέρω εξέλιξή τους. Υπογραμμίζει την έκπληξη και την άγνοια της πλειοψηφίας των Θεσσαλονικέων για αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν τόσο κοντά τους και αναλύει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναδειχθούν προκειμένου να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη αλλά και για να συντελέσουν με γόνιμο τρόπο στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας.
Δείτε εδώ ολόκληρο το επεισόδιο με θέμα το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη: https://www.ert.gr/.../to-olokaytoma-ston-chortiati-apo.../

---------------------

Ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους και σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, έφυγε από τη ζωή, πριν από πέντε χρόνια, στις 16 Φεβρουαρίου 2017.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την αυτοβιογραφική ταινία από τη σειρά «Μονόγραμμα», παραγωγής του 1991, στην οποία ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός μιλάει για τη ζωή του και τις σημαντικές πτυχές της δημιουργικής του πορείας. Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής γνωρίζουμε τον Δάσκαλο Μυταρά που έχοντας διαγράψει σχεδόν μια 20ετία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μιλάει για το πώς αντιλαμβάνεται την εμπειρία της διδασκαλίας, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα ερεθίσματα και μιλάει για τη σχέση του με τους μαθητές του.
Σκηνοθεσία: Κώστας Στυλιάτης. Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης Copyright ΕΡΤ. Διάρκεια: 29'
Στο απόσπασμα ο Δημήτρης Μυταράς μιλάει για την σκηνογραφική και ενδυματολογική του δουλειά στο θέατρο, μια σημαντική περίοδο της καλλιτεχνικής του πορείας.
Η γνωριμία του με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία έγινε μέσα από την παράσταση «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» (1961), του Πιραντέλο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ, και συνεχίστηκε στο Παρίσι όπου σπούδασε σκηνογραφία, με τους Λαμπίς και Ζ. Λ. Μπαρρώ (1961 – 1964). Επιστρέφοντας, συνεργάστηκε με σημαντικούς ελληνικούς θιάσους όπως, το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο και κυρίως με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Εξηγεί πόσο επηρεάστηκε από το κλίμα και την ατμόσφαιρα του θεάτρου και πώς πέρασε η εμπειρία αυτή στα έργα του. Συγκρίνει επίσης το θέατρο με την "μοναχική δουλειά του εργαστηρίου". Αναφέρεται στη σειρά έργων του "Σκηνές Θεάτρου" (1988-1991) και τους Καθρέφτες, ενώ προβάλλονται πίνακες και μακέτες σκηνικών και κοστουμιών που καλύπτουν αυτό τον τομέα της δουλειάς του.
Δείτε ολόκληρο το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το ντοκιμαντέρ «Κίεβο, όλη η εξουσία στους ποιητές» του Φώτου Λαμπρινού, μια σημαντική τηλεοπτική αποτύπωση της Ουκρανίας του 1990. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν στον Φώτο Λαμπρινό οι ηγέτες του κινήματος «Ρουχ» ποιητές Ιβάν Ντρατς και Ντμιτρό Παβλίτσκο, καθώς και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Η καμπάνα του Τσερνόμπιλ» Ρολάν Σεργκιένκο, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από την συγκεκριμένη ταινία με σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από το Τσερνόμπιλ. Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει πλάνα της καθημερινής ζωής στην πόλη του Κιέβου, καθώς και κάποια από τα σημαντικότερα μνημεία της.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/ert.../kievo-oli-i-exoysia-stoys-poiites/


---------------


Ο σημαντικός Έλληνας συνθέτης Νίκος Ξυδάκης γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Από το 1978 μέχρι σήμερα υπηρετεί την ελληνική μουσική με ποιοτικές και αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές, συνεργασίες με εξαιρετικούς τραγουδιστές, στιχουργούς, ποιητές και ηθοποιούς, συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και δίνει μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Ακολουθεί απόσπασμα από τη μουσική εκπομπή «Συντροφιά με… τον Νίκο Ξυδάκη», παραγωγής 1985 και με οικοδεσπότη τον Πέτρο Κωλέτη. Ο Νίκος Ξυδάκης μιλάει, με τον σεμνό και χαμηλών τόνων τρόπο που τον χαρακτηρίζει, για το δίσκο «Η εκδίκηση της γυφτιάς» του 1978 με τον Μανώλη Ρασούλη, για τη μουσική και τα τραγούδια του δίσκου και θυμάται τις αντιδράσεις στην παρουσίασή του με τον Διονύση Σαββόπουλο. Τραγουδάει α καπέλα το τραγούδι «Τρελή κι αδέσποτη» κι ακολουθεί με συνοδεία ορχήστρας μία μοναδική ερμηνεία του τραγουδιού. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα γενέθλια του αγαπημένου Έλληνα συνθέτη, Νίκου Ξυδάκη. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με αφορμή την ημέρα αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, μέσα από την σειρά εκπομπών «Η περιπέτεια ενός ποιήματος», σκηνοθεσίας Αντώνη Κόκκινου, παραγωγής 1991. Στο απόσπασμα της εκπομπής ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τη μελοποιημένη ποίηση και στη συνέχεια παρουσιάζεται το τραγούδι «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (ποίηση Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη), σε ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/.../pagkosmia-imera-poiisis-21-martioy-5/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Σαν σήμερα Στις 16 Απριλίου 2003 υπογράφηκε στην Στοά του Αττάλου η συνθήκη προσχώρησης δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ε.Ε. μιας και εισήλθαν σε αυτή ως ισότιμα μέλη η Κύπρος, η Μάλτα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο «Από Κοπεγχάγη σε Κοπεγχάγη» της εκπομπής «Ενωμένη Ευρώπη», παραγωγής 2003, σε παρουσίαση-έρευνα των Κώστα Αργυρού και Δάφνης Σκαλιώνη.
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα προβάλλονται πλάνα από την υπογραφή της συνθήκης στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου καθώς και των ξένων ηγετών. Παρεμβάλλονται ακόμη οι δηλώσεις του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Γ. Ιακώβου και του Προέδρου της Ευρωβουλής Πατ Κοξ. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σημασία της ένταξης αυτών των χωρών. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου υπάρχουν πλάνα από διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Βουδαπέστη και η Ρίγα.
Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται σαν σήμερα από τον θάνατο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα. Σημαντικός λυρικός ποιητής του Μεσοπολέμου με τραγική κατάληξη, γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1888 στο Κιάτο Κορινθίας, με πραγματικό όνομα Γιάννης Οικονομόπουλος. Το έργο του εντάσσεται στον κύκλο των νεορομαντικών ποιητών του Μεσοπολέμου (Λαπαθιώτη, Ουράνη, Καρυωτάκη κα), ενώ κριτικοί τον διακρίνουν ανάμεσα στους πιο σημαντικούς ποιητές της γενιάς του. Έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 1942, στο Δρομοκαΐτειο, όπου νοσηλευόταν από το 1927. Με την αφορμή αυτή, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά "Εποχές και Συγγραφείς" αφιερωμένο στον Ρώμο Φιλύρα. Μιλούν για τον ποιητή και το έργο του οι Νάσος Βαγενάς, ποιητής-κριτικός, Θάλεια Ιερωνυμάκη, Ελένη Φιλοκύπρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Καράογλου, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/ert.../romos-filyras-8-septemvrioy-1942/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Σαν σήμερα πριν από σαράντα έξι χρόνια έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης. Ο σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, γεννημένος το 1912 στην Ανατολική Θράκη με πραγματικό όνομα Δημήτριος Μπαλάσογλου (Βαλασιάδης), άφησε πίσω του ένα πλούσιο έργο που καλύπτει διαφορετικά είδη γραπτού λόγου (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, παιδική λογοτεχνία, θέατρο κ.α.). Το έργο του στρέφεται προς τον κοινωνικό ρεαλισμό και χαρακτηρίζεται από έναν «ερασιτεχνικό» τρόπο γραφής, που επιδιώκει την καταγραφή της πραγματικότητας και της κοινωνικής ανισότητας. Το 1938 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας για το έργο του «Τα πλοία δεν άραξαν». Ο Λουντέμης έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση εντασσόμενος στο ΕΑΜ, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη, και το 1958 δικάστηκε για το βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες». Από το 1958 έως το 1976 έζησε εκπατρισμένος στο Βουκουρέστι, έχοντας χάσει κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών την ελληνική ιθαγένεια. Ήταν ένας από τους πολυγραφότερους Έλληνες συγγραφείς, με το μυθιστόρημα «Ένα παιδί μετράει τα άστρα»-το γνωστότερο ίσως έργο του-να είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα ελληνικά βιβλία.
Στο απόσπασμα της εκπομπής «Ιχνηλάτες» (παραγωγής 2002) του Δαυίδ Ναχμία, μιλά για τον Μενέλαο Λουντέμη ο Κώστας Καζάκος, ενώ ακούγεται απόσπασμα από το ποίημα του Λουντέμη «Το Σπαθί και το Φιλί» σε απαγγελία του Λυκούργου Καλλέργη.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή από το Αρχείο της ΕΡΤ εδώ:

https://archive.ert.gr/74008/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καββαδία σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου 1975, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή «Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ» αφιερωμένη στην ποίηση του Καββαδία και τη μελοποίησή της από τη Μαρίζα Κωχ. Σενάριο – σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος – Γιάννης Σολδάτος. Έτος παραγωγής: 1988
Μιλούν για το έργο του ποιητή της θάλασσας θεωρητικοί της λογοτεχνίας και διαβάζονται αποσπάσματα από τα ποίηματά του. Παράλληλα, η Μαρίζα Κωχ ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία όπως: «Μαραμπού», «Αρμίδα», «Σταυρός του Νότου», «Πούσι», «Φάτα Μοργκάνα» κ.ά. Ο Νίκος Καββαδίας έγινε πολύ γνωστός μέσα από την μελοποίηση των ποιημάτων του από διάφορους συνθέτες. Στην εκπομπή η Μαρίζα Κωχ εξομολογείται πώς ανακάλυψε τον Καββαδία, τι αγαπά στην ποίησή του και πώς μελοποίησε τα ποίηματά του. Μιλά ακόμη για τα βιώματά της σε σχέση με τη ζωή των ναυτικών στο νησί όπου μεγάλωσε, τη Σαντορίνη. Είναι γνωστό πως το 1977 η Μαρίζα Κωχ είχε καταθέσει τη δική της εκδοχή, μελοποιώντας και τραγουδώντας οκτώ ποιήματα του Καββαδία, με ενορχήστρωση Τάσου Καρακατσάνη, τα οποία συμπεριλήφθηκαν σε ένα προσωπικό δίσκο με τίτλο το όνομά της. Η Μαρίζα Κωχ ήταν η πρώτη που συμπεριέλαβε το «Μαραμπού» στα προς μελοποίηση ποίηματα του Καββαδία.
Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/.../nikos-kavvadias-10-fevroyarioy.../


Γύρισες και μου 'πες πως το Μάρτη
σ' άλλους παραλλήλους θα'χεις μπει....
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Eφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Μίμης Παπαϊωάννου, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το Ελληνικό ποδόσφαιρο, και αγωνίστηκε για 17 χρόνια στην ΑΕΚ.
Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την απώλεια του μεγάλου ποδοσφαιρικού άσου παρουσιάζει την εκπομπή «ΣΠΟΡ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» του Δημήτρη Χατζηγεωργίου, παραγωγής 1999. Στο απόσπασμα βλέπουμε τον Παπαϊωάννου στο γήπεδο της Νικομήδειας, που ήταν η πρώτη του ομάδα, να μιλάει για τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, ενώ ο τότε συμπαίκτης του στη Βέροια Παύλος Παπαδόπουλος εξιστορεί το πώς μεταγράφει ο μεγάλος άσος στην ΑΕΚ. Βλέπουμε επίσης στιγμιότυπα από αγώνες του Μίμη Παπαϊωάννου με την ΑΕΚ .
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert.../mimis-papaioannoy-15-martioy-2023/


https://el.wikipedia.org/wiki/Μίμης_Παπαϊωάννου

images.jpg


Αναστενάζουν τα γκολπόστ
και τα δοκάρια σπάζουν,
της Ένωσης οι αετοί
τα δίχτυα κομματιάζουν.

Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια
σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια
τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε,
νικήστε-νικήστε-νικήστε.
Τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε,
νικήστε-νικήστε-νικήστε.

ΑΕΚ-ΑΕΚ-ΑΕΚ

Οι κυνηγοί σου κεραυνοί,
βράχος η άμυνά σου
και της Ρεάλ το φόβητρο
έγινε τ’ όνομά σου.

Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια
σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια
τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε,
νικήστε-νικήστε-νικήστε.
Τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε,
νικήστε-νικήστε-νικήστε


Θα βλέπεις την Ομαδάρα μας απο ψηλά.
Καλό ταξίδι Μίμη Παπαϊωάννου.
 
Τελευταία επεξεργασία:

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,857 μηνύματα.

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
«Τον Στέλιο πήρε ο Θεός βράχο στην άμυνα του, μα του έλειπε ένας κεραυνός ...

View attachment 114028
...και σε ήθελε κοντά του»!
Τι να πεις και για τον Στέλιο Σεραφείδη...Τεράστιος απλά!!
Θα βλέπανε το ματς σήμερα μαζί.

Αν και θέλαμε τον πόντο γιατί έχουμε μπροστά μας δύσκολο πρόγραμμα
ο αγώνας σήμερα είχε απίστευτη ένταση και πολλές κάρτες ;):laugh::redcard:και όχι μόνον.
Σε κρατούσε σε αγωνία μέχρι το τέλος και αυτό ήταν το ωραίο!!
---------


Από Το Αρχείο της ΕΡΤ
Nuvola apps kaboodle.png Συνέντευξη των αδελφών Στέλιου και Λάμπη Σεραφείδη για το ποδόσφαιρο της εποχής τους στο δημοσιογράφιο Ανδρέα Μπόμη
https://archive.ert.gr/18250/

https://el.wikipedia.org/wiki/Στέλιος_Σεραφείδης

original_serafeidis2.jpg
https://football.aek.com/player/stelios_serafeidis/434
 
Τελευταία επεξεργασία:

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Συμπληρώνονται φέτος 95 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη, ενός από τους σημαντικότερους ποιητές του Μεσοπολέμου, ο οποίος αυτοκτόνησε ΣανΣήμερα, στις 21 Ιουλίου 1928. Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε το 1896 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Το 1914 ξεκίνησε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1917. Επιχείρησε να ασκήσει τη δικηγορία αλλά ελλείψει σταθερής πελατείας άρχισε να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.
Το ποιητικό του έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό και ο ίδιος θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, ''Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραμάτων'', δημοσιεύτηκε το 1919. Η δεύτερη συλλογή του, υπό τον τίτλο ''Νηπενθή'', εκδόθηκε το 1921. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (1902-1930). Η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο ''Ελεγεία και Σάτιρες'' εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1927.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την σειρά μυθοπλασίας ''Καρυωτάκης'' παραγωγής 2009, η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή του σπουδαίου ποιητή. Η σειρά ''Καρυωτάκης'' είναι μια δραματική βιογραφική σειρά εποχής του Τάσου Ψαρρά, παραγωγής 2009. Προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009 από την ΕΤ1 και ολοκληρώθηκε σε 20 επεισόδια. Πρωταγωνιστούν: Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Κώστας Καρυωτάκης) , Μαρία Κίτσου (Μαρία Πολυδούρη), Γιώργος Αρμένης, Ανέστης Βλάχος, Μαίρη Ιγγλέση, Εκάβη Ντούμα, Ναταλία Στυλιανού, Έμιλυ Κολιανδρή, Κώστας Βασαρδάνης, κ.ά.
Έρευνα-Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/.../kostas-karyotakis-21-ioylioy-1928-2/
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την σειρά στο ERTFLIX εδώ:
https://www.ertflix.gr/series/ser.154249-karuotakes-6

--------------------

Ο αγωνιστής της Αριστεράς, Σωτήρης Πέτρουλας, στις 21 Ιουλίου 1965, πέφτει νεκρός στη συμβολή Εδουάρδου Λω - Σταδίου – Χρήστου Λαδά, χτυπημένος από δακρυγόνο που εκτοξεύθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων σε πορεία διαμαρτυρίας. Επρόκειτο για διαδήλωση εναντίον του λεγόμενου «βασιλικού πραξικοπήματος», με το οποίο είχε οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου, κατά την ταραγμένη περίοδο της «Αποστασίας» ή των «Ιουλιανών». Είκοσι χρόνια μετά, το 1985, η μητέρα του Πέτρουλα, μιλάει στην κάμερα της ΕΡΤ για το γιο της και περιγράφει το μοιραίο βράδυ και τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του γιου της μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι το παιδί της είχε χαθεί. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

------
 

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,857 μηνύματα.
Συνέντευξη του Νίκου Σταυρίδη το 1982 στην εκπομπή της ΕΡΤ "Πρόσωπα του θεάτρου".

 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Ογδόντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επιβολή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά. Στις 4 Αυγούστου 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς, με την υποστήριξη του Βασιλιά Γεωργίου Β’, ανέστειλλε βασικά άρθρα του Συντάγματος, προχωρώντας στην εγκαθίδρυση ενός δικτατορικού καθεστώτος. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, μια συντηρητική δικτατορία με ολοκληρωτικά, φασιστικά στοιχεία και σύμβολα, διήρκησε μέχρι την κατάληψη της χώρας από τα γερμανικά στρατεύματα τον Απρίλιο του 1941-τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ, το επεισόδιο της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Νεότερη Ελληνική Πολιτική Ιστορία 1750-1940», του Άγγελου Σιδεράτου (παραγωγής 1992), το οποίο είναι αφιερωμένο στην περίοδο αυτή, μέσα από τη ματιά διακεκριμένων επιστημόνων (Σπ.Λιναρδάτος, Ευ.Βενιζέλος, Γ.Κοντογιώργης, Ν.Αλιβιζάτος, Γ.Αναστασιάδης).
Στο απόσπασμα της εκπομπής γίνεται λόγος για την λογοκρισία στον τύπο που επέβαλλε το καθεστώς.

------

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, πεζογράφος, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και ακαδημαϊκός πέθανε ΣανΣήμερα 4 Αυγούστου 1991. Είχε προταθεί 4 φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ επίσης έλαβε άλλα πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Πρώτο Κρατικό Βραβείο ποίησης το 1940, το Βραβείο Ουράνη το 1976 και το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών το 1982. Σημαντική υπήρξε η προσφορά του και στην ιστορία της λογοτεχνίας με τη δραστηριότητά του ως κριτικού, ειδικά μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα», του οποίου διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής.
Τα έντονα ιστορικοκοινωνικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Αντίστασης και του Εμφυλίου τον σημάδεψαν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γραφή του. Μέσα από το έργο του εξύμνησε το πανανθρώπινο όραμα της ελπίδας, της ανθρωπιάς και της ειρήνης. Ο ποιητής δεν έμεινε ασυγκίνητος από τη συμφορά που έπληξε τον Ιούλιο του ’74 την Κύπρο με την οποία ανέπτυξε πνευματική σχέση που εξέφρασε στα ποιήματά του. Το καλοκαίρι του 1977 βρέθηκε εκεί και έζησε από κοντά το δράμα των χιλιάδων προσφύγων. Στην Κύπρο ταξίδεψε και τον Οκτώβριο του 1990 οπότε τιμήθηκε για την προσφορά του.
Στο βίντεο ο Νικηφόρος Βρεττάκος το Νοέμβριο του 1990 μιλά για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό, καλεσμένος της εκπομπής της πρώτης ζωντανής τηλεοπτικής σύνδεσης ΕΤ-1 – ΡΙΚ. Τον παρακολουθούμε σε μια μοναδική απαγγελία του ποιήματός του "Διαχρονική Αντίσταση". Η εκπομπή μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο, στις 3 Νοεμβρίου του 1990. Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Γ.Παπαδόπουλος ΕΤ-1, Αιμιλία Ορφανίδου ΡΙΚ.
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφασίζουν αποχή από τα μαθήματα, ξεκινούν διαδηλώσεις εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος των συνταγματαρχών, ενώ το ίδιο βράδυ αποφασίζουν την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επί της οδού Πατησίων, η οποία κλιμακώθηκε και σύντομα ενισχύθηκε από πολίτες, εργάτες, και αγρότες. Στο πλαίσιο της επετείου πενήντα ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (14-17 Νοεμβρίου 1973), το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει μια σειρά αφιερωμάτων με το γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπές της ΕΡΤ και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών μορφών των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν, καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχειακό υλικό από τους θησαυρούς του Αρχείου της ΕΡΤ. Το πρώτο αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επικεντρώνεται στο ρόλο του ραδιοφωνικού σταθμού των φοιτητών και ακολουθεί απόσπασμα από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα» με τίτλο «Ημέρες Πολυτεχνείου» (1994), σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, στο οποίο παρουσιάζονται πλάνα αρχείου εκτός και εντός Πολυτεχνείου από την αρχή της κατάληψης, ενώ ακούγονται και ηχητικά αρχεία από τις εκπομπές του Ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου με τις φωνές της Τώνιας Μοροπούλου και της Μαρίας Δαμανάκη.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/.../i-enarxi-tis-katalipsis-toy.../
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
15 Νοεμβρίου 1973: Η κατάληψη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου παίρνει σαφή μορφή εξέγερσης κατά του αντιδικτατορικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα σχεδόν, οι φοιτητικές καταλήψεις εξαπλώνονται στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων. Η φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης που είχαν κλειστεί μέσα, έφτανε σε όλη την πόλη, χάρη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό που έστησε η Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πολυτεχνικής στήθηκε εκ των ενόντων σ‘ ένα εργαστήριο της πτέρυγας των Αρχιτεκτόνων και συναρμολογήθηκε με το μηχανολογικό εξοπλισμό (ραδιοφωνικός πομπός κλπ.) που έφεραν από τα σπίτια τους σπουδαστές της σχολής «Ευκλείδη» που συμμετείχαν στην κατάληψη. Στο απόσπασμα ακούγεται το μήνυμα που αναμεταδίδονταν από το ραδιοφωνικό σταθμό, «Εδώ Ραδιοσταθμός του ελεύθερου πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης...», δίνοντας το πολιτικό στίγμα της κατάληψης αλλά και τους στόχους των έγκλειστων φοιτητών. Μιλά η μοναδική γυναίκα εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού των φοιτητών της Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Παπαγεωργίου η οποία περιγράφει την τύχη του σταθμού μετά την εκκένωση του κτιρίου. Από την εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ, παραγωγής 1983, με τους Γ. Δημαρά, Γ. Λιάνη και Κ. Χαρδαβέλλα. Σκηνοθεσία: Μιμή Καλδή.
Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της επετείου των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (14-17 Νοεμβρίου 1973) παρουσιάζει μια σειρά αφιερωμάτων με το γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπές της ΕΡΤ και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών μορφών των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν, καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχειακό υλικό από τους θησαυρούς του Αρχείου της ΕΡΤ.
Δείτε το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στην επετειακή ιστοσελίδα «Εδώ Πολυτεχνείο 1973-2023» https://archive.ert.gr/edo-polytechneio-1973-2023/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
15 Νοεμβρίου 1973: Η κατάληψη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου παίρνει σαφή μορφή εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα σχεδόν, οι φοιτητικές καταλήψεις εξαπλώνονται στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων. Η φωνή των αγωνιζόμενων φοιτητών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης που είχαν κλειστεί μέσα, έφτανε σε όλη την πόλη, χάρη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό που έστησε η Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Πολυτεχνικής στήθηκε εκ των ενόντων σ‘ ένα εργαστήριο της πτέρυγας των Αρχιτεκτόνων και συναρμολογήθηκε με το μηχανολογικό εξοπλισμό (ραδιοφωνικός πομπός κλπ.) που έφεραν από τα σπίτια τους σπουδαστές της σχολής «Ευκλείδη» που συμμετείχαν στην κατάληψη. Στο απόσπασμα ακούγεται το μήνυμα που αναμεταδίδονταν από το ραδιοφωνικό σταθμό, «Εδώ Ραδιοσταθμός του ελεύθερου πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης...», δίνοντας το πολιτικό στίγμα της κατάληψης αλλά και τους στόχους των έγκλειστων φοιτητών. Μιλά η μοναδική γυναίκα εκφωνήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού των φοιτητών της Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Παπαγεωργίου η οποία περιγράφει την τύχη του σταθμού μετά την εκκένωση του κτιρίου. Από την εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ, παραγωγής 1983, με τους Γ. Δημαρά, Γ. Λιάνη και Κ. Χαρδαβέλλα. Σκηνοθεσία: Μιμή Καλδή.
Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της επετείου των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (14-17 Νοεμβρίου 1973) παρουσιάζει μια σειρά αφιερωμάτων με το γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπές της ΕΡΤ και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών μορφών των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν, καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχειακό υλικό από τους θησαυρούς του Αρχείου της ΕΡΤ.

Δείτε το δεύτερο αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/.../i-klimakosi-toy-agona-kai-ta-alla.../
Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στην επετειακή ιστοσελίδα «Εδώ Πολυτεχνείο 1973-2023» https://archive.ert.gr/edo-polytechneio-1973-2023/


Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου έχει μετατραπεί σε λαϊκή εξέγερση. Πλήθος κόσμου συρρέει όλη την ημέρα στο χώρο του Πολυτεχνείου για να συμπαρασταθεί στον αγώνα των φοιτητών, ανάμεσα τους πολλοί μαθητές, εργάτες, πολίτες που ακούν τις εκκλήσεις του ραδιοφωνικού σταθμού. Συνεχείς είναι οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στους δρόμους του κέντρου, οι οποίες καταστέλλονται βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το βράδυ η αστυνομία παίρνει εντολή να κάνει χρήση πυρός.
Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της επετείου των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (14-17 Νοεμβρίου 1973) παρουσιάζει μια σειρά αφιερωμάτων με το γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπές της ΕΡΤ και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών μορφών των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν, καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχειακό υλικό από τους θησαυρούς του Αρχείου της ΕΡΤ.
Δείτε το τρίτο αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/.../i-koinoniki-symmetochi-kai-i.../
Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στην επετειακή ιστοσελίδα «Εδώ Πολυτεχνείο 1973-2023» https://archive.ert.gr/edo-polytechneio-1973-2023/


Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου έχει μετατραπεί σε λαϊκή εξέγερση. Συνεχείς είναι οι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στους δρόμους του κέντρου, οι οποίες καταστέλλονται βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το βράδυ η αστυνομία παίρνει εντολή να κάνει χρήση πυρός. Ο 17χρονος μαθητής Διομήδης Κομνηνός σκοτώνεται από πυροβολισμό στην καρδιά, ενώ προσπαθεί να μεταφέρει τραυματίες. Στο απόσπασμα από την εκπομπή «Εδώ και Σήμερα-Θυμάμαι», παραγωγής 1986, σε σενάριο-σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου, ο πατέρας του Γιάννης Κομνηνός περιγράφει τα δραματικά γεγονότα της ημέρας εκείνης.
Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της επετείου των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (14-17 Νοεμβρίου 1973) παρουσιάζει μια σειρά αφιερωμάτων με το γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο». Περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπές της ΕΡΤ και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό με σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών μορφών των γραμμάτων και των τεχνών, συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν, καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και ραδιοφωνικό αρχειακό υλικό από τους θησαυρούς του Αρχείου της ΕΡΤ.
Δείτε το τρίτο αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/.../i-koinoniki-symmetochi-kai-i.../
Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στην επετειακή ιστοσελίδα «Εδώ Πολυτεχνείο 1973-2023» https://archive.ert.gr/edo-polytechneio-1973-2023/
 

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,857 μηνύματα.
Είχα δει το video clip αλλά όχι την εκπομπή. :smartass:

- Τι συμβόλιζε η κυρία χοντρή;

1708118121198.png


Τη χοντράδα! :laugh:


Για την ιστορία...

1708118177971.png
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top