Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φυσικός. Έχει γράψει 10,052 μηνύματα.
Συμπληρώνονται φέτος 78 χρόνια από τη σφαγή στα Καλάβρυτα, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκε σχεδόν όλος ο αντρικός πληθυσμός από στρατιώτες της Γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καλάβρυτα».
Και το χειρότερο; Ζουν ανάμεσά μας κάποιοι <<Έλληνες>> ( ; ), δυστυχώς νέοι στην ηλικία, που θαυμάζουν τους ναζί και τους ιδεολογικούς τους απογόνους που φοράνε και προσκυνάνε σήμερα τη σβάστικα.

1639413447289.png
1639413468680.png
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Και το χειρότερο; Ζουν ανάμεσά μας κάποιοι <<Έλληνες>> ( ; ), δυστυχώς νέοι στην ηλικία, που θαυμάζουν τους ναζί και τους ιδεολογικούς τους απογόνους που φοράνε και προσκυνάνε σήμερα τη σβάστικα.

View attachment 89666View attachment 89667
δεν μπορώ να διαφωνήσω....σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου , τα είπες ολα!!!! :)
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Έφυγε σήμερα από τη ζωή η δημοσιογράφος και κριτικός του κινηματογράφου Ροζίτα Σώκου (1923-2021) γνωστή στο πανελλήνιο από την εκπομπή της ΕΡΤ "Να η ευκαιρία", η οποία επί πενήντα χρόνια γνώρισε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της τέχνης του 20ου αι. Η Ροζίτα Σώκου γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα, φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Δραματική Σχολή Β. Ρώτα, σπούδασε λογοτεχνία στην Οξφόρδη. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1947. Συνεργάστηκε με πολλές μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, γράφοντας για κινηματογράφο, θέατρο και μπαλέτο, καθώς και προσωπικές σελίδες ελεύθερου περιεχομένου.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. την εκπομπή "Cine Nostalgia" (παραγωγή 2007-σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας, Πάνος Κατέρης), στην οποία η Ροζίτα Σώκου μιλά στη Μαρία Μπαλοδήμου για την πολύχρονη πορεία της, για προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο που γνώρισε κατά τη διάρκεια της διαδρομής της, ενώ για την ίδια μιλούν οι Τέλης Ζώτος, Κώστας Βουτσάς, Γιάννης Δαλιανίδης, Μάριος Φραγκούλης κ.ά.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/.../sti-mnimi-tis-rozitas-sokoy-1923.../
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

ΣανΣήμερα συμπληρώνονται 95 χρόνια από τότε που γεννήθηκε, στις 15 Δεκεμβρίου 1926, ο Νίκος Κούνδουρος (θαν. 2017), ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες. Κρητικός στην καταγωγή ήταν γιος του διακεκριμένου δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου. Σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του πολέμου εντάχθηκε στο ΕΑΜ /ΕΛΑΣ και μετά το τέλος του εξορίστηκε στη Μακρόνησο λόγω των αριστερών του φρονημάτων. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης το 1954 με τη «Μαγική Πόλη», χαρακτηριστικό δείγμα του ελληνικού νεορεαλισμού.
Με τη δεύτερη ταινία του «Ο Δράκος» (1956), σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα το αριστούργημά του, ήρθε η αναγνώριση. Ένα πρωτοποριακό έργο που τον καθιέρωσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφο, συνδυάζοντας το ύφος του εξπρεσιονισμού και την αισθητική του νεορεαλισμού.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. το αφιέρωμα της σειράς ντοκιμαντέρ "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ", παραγωγής του Γιώργου Σγουράκη, στον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο ο οποίος αυτοβιογραφείται και μιλάει για τη ζωή του, την πολιτική του θεώρηση και το έργο του. Η εκπομπή γυρίστηκε στην Αθήνα, στη Μακρόνησο, στην Αίγινα και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Έτος παραγωγής: 2005. Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Δείτε όλη την εκπομπή που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη εδώ:
https://www.ert.gr/archeio/
https://www.ert.gr/ert-arxeio/nikos-koyndoyros-15-dekemvrioy-1926/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Σαν Σήμερα Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 16 Δεκεμβρίου από τον θάνατο του σπουδαίου λογοτέχνη Κώστα Βάρναλη. Γεννημένος στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινό Μπουργκάς της Βουλγαρίας), ο Κώστας Βάρναλης σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός-λειτούργημα από το οποίο το 1926 παύτηκε εξαιτίας της ιδεολογίας του-ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1904. Ξεχωρίζουν τα ποιητικά του έργα “Ο Προσκυνητής” (1919), “Το φως που καίει” (1922) και "Σκλάβοι Πολιορκημένοι" (1927), ενώ σημαντικό είναι και το αφηγηματικό και κριτικό του έργο ("Η αληθινή απολογία του Σωκράτη"). Ένθερμος υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας, ενστερνίστηκε την κομμουσνιστική ιδεολογία, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών και το 1959 του απονεμήθηκε το βραβείο Λένιν.
Με αφορμή την επέτειο των σαραντα επτά ετών από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά "Εποχές και Συγγραφείς" (παραγωγής 2001-2002).
Στο παρακάτω απόσπασμα ακούμε τον ίδιο τον ποιητή να απαγγέλει το ποιήμά του "Οι Μοιραίοι" (1922).
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/.../kostas-varnalis-16-dekemvrioy-1974-4/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ως Διεθνή Ημέρα Μεταναστών την 18η Δεκεμβρίου, επειδή σε αυτή την ημερομηνία το 1990 υπογράφηκε η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους». Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των ολοένα και αυξανόμενων μεταναστών ανά τον κόσμο. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Πανδώρας Μουρίκη, παραγωγής 2006, HOME – Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, η Μέντεβι, μια δεκατετράχρονη που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, με καταγωγή από την πολύπαθη Σιέρρα Λεόνε, επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα αυτή και λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τις προκάλεσε αυτό το ταξίδι. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. για την 18η Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Μεταναστών. Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
https://www.ert.gr/ert-arxeio/pagkosmia-imera-metanaston-18-dekemvrioy/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Στις 22 Δεκεμβρίου 1989 πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αι., ο Ιρλανδός λογοτέχνης Σάμιουελ Μπέκετ (Samuel Beckett). Το 1969 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Ο Μπέκετ σημάδεψε, με το έργο του, το παγκόσμιο θέατρο, υπογραμμίζοντας την ανθρώπινη αγωνία για τα αναπάντητα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο απόσπασμα, που προέρχεται από την εκπομπή "ΘΕΑΤΡΟΠΛΗΞΙΑ" (2003), παρακολουθούμε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αμερικανού ηθοποιού Ρικ Κλάτσεϊ (Rick Cluchey), φίλου και, επί σειρά ετών, συνεργάτη του Μπέκετ. Ο Κλάτσεϊ ερμήνευσε στην Αθήνα το έργο «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Μπέκετ" που διοργανώθηκε το 2003 από την ηθοποιό Άννα Κοκκίνου στο Θέατρο Σφενδόνη.Είχε ιδρύσει το 1961 τη θεατρική ομάδα των φυλακών του Σαν Φρανσίσκο, καταδικασμένος τότε ο ίδιος σε ισόβια κάθειρξη. Γνώρισε τον Μπέκετ το 1974, αφού αποφυλακίστηκε και ταξίδεψε στην Ευρώπη. Περιγράφει τη γνωριμία του μαζί του και την σκηνοθετική καθοδήγηση του ίδιου του Μπέκετ ενώ προβάλλονται στιγμιότυπα από την ερμηνεία του στο ρόλο του Κράπ, σε σκηνοθεσία Μπέκετ.
Δείτε όλη την εκπομπή με θέμα το θέατρο του νομπελίστα Ιρλανδού συγγραφέα και καλεσμένους στο στούντιο τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Θόδωρο Τερζόπουλο οι οποίοι αναλύουν το έργο του και την πρόσληψή του από το κοινό, και μιλούν για τον τρόπο που προσέγγισαν οι ίδιοι τα κείμενά του,
εδώ: https://www.ert.gr/.../samioyel-mpeket-22-dekemvrioy-1989/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Τριαντατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο (10 Δεκεμβρίου 1987) του Στέλιου Κυριακίδη, ενός σπουδαίου αθλητή, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τη νίκη του στο διεθνή μαραθώνιο δρόμο της Βοστώνης στις 20 Απριλίου 1946. Ο Κυριακίδης, διακεκριμένος δρομέας μεγάλων αποστάσεων από νεαρή ηλικία, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και το 1938 συμμετείχε για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, χωρίς όμως να καταφέρει να τερματίσει. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Το 1946, έχοντας δώσει υπόσχεση να επιστρέψει στη Βοστώνη, αν και υποσιτισμένος, απροπόνητος και εξαιρετικά αδύναμος λόγω των κακουχιών της Κατοχής, καταφέρνει να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού, δηλώνοντας πως νίκησε για «Για την Ελλάδα». Για να καταφέρει, μάλιστα, ο ίδιος να αγωνιστεί, είχε αναγκασθεί να πουλήσει κάποια από τα υπάρχοντά του, ενώ μετά τον θρίαμβό του, παρέμεινε στην Αμερική προκειμένου να εξασφαλίσει από μέλη της εύπορης ελληνικής ομογένειας οικονομική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα τον Μάιο του 1946, οι Αθηναίοι τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα.
Δείτε το απόσπασμα του επεισοδίου της σειράς "Εκπομπές που αγάπησα" στο οποίο, ο ίδιος ο Κυριακίδης το 1982 περιγράφει στον Φρέντυ Γερμανό τις συγκλονιστικές στιγμές του αγώνα.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. εδώ:
https://www.ert.gr/.../stelios-kyriakidis-10-dekemvrioy.../
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Απόσπασμα από το εορταστικό μουσικό πρόγραμμα 365 ΗΜΕΡΕΣ ΓΕΝΝΗΣΗ, παραγωγής 1991, το οποίο προβλήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς στην ΕΤ1. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλάνα από την επίσκεψη της μεγάλης Γαλλίδας ηθοποιού Κατρίν Ντενέβ στην Αθήνα, αλλά και τραγούδια από Ελληνίδες ερμηνεύτριες όπως οι Ελένη Βιτάλη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Δήμου και Κωνσταντίνα. Στο απόσπασμα παρακολουθούμε τμήμα δραματοποιημένης απόδοσης κειμένου από τον Στράτο Τζώρτζογλου και την Κατρίν Ντενέβ, και ακολούθως το τραγούδι "Τί σου χρωστάω" (Στάμος Σέμσης, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, 1991) το οποίο ερμηνεύει η Τάνια Τσανακλίδου. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. στο πλαίσιο του εορτασμού των Χριστουγέννων. Δείτε ολόκληρο το εορταστικό πρόγραμμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
https://www.ert.gr/ert-arxeio/christoygenna-me-tin-katrin-ntenev-stin-et1-24-dekemvrioy-1991/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Χριστουγεννιάτικες εικόνες από το 1963
Απόσπασμα από το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ το οποίο μας μεταφέρει στη Σιάτιστα του 1963, όπου βλέπουμε τα παιδιά να λένε τα κάλαντα και τους κατοίκους της περιοχής να ετοιμάζουν τις κλαδαριές, ένα έθιμο που συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν οι ποιμένες στη Βηθλεέμ για να αναγγείλουν τη γέννηση του Χριστού. Παρακολουθούμε επίσης γιορτινές εικόνες από την Αθήνα. Χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. στο οποίο «ζωντανεύουν» επίσης εικόνες από τα Χριστούγεννα του 1963 στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Ισπανία, μέσα από το φακό των Επικαίρων.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://bit.ly/3hi5xiL
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 συμπληρώνονται 24 χρόνια από το θάνατο του Κορνήλιου Καστοριάδη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους διανοητές του 20ου αιώνα. Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. τιμάει τη μνήμη του σπουδαίου φιλοσόφου και παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ, παραγωγής 1984 και σε σκηνοθεσία Τάκη Χατζόπουλου. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης μιλάει μέσα από το παράδειγμα της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας για την έννοια της φαντασιακής θέσμισης της κοινωνίας ως μία αυθαίρετη και κατά κάποιο τρόπο άλογη διαδικασία, εξηγεί ότι η επιλογή της ελληνο-δυτικής παράδοσης δεν γίνεται για να υποδουλωθεί σε αυτή, αλλά γιατί είναι η ίσως η μόνη παράδοση που ενέχει την έννοια της αμφισβήτησης, επιτρέποντας- για παράδειγμα- την αξιολόγηση της πραγματικής απονομής δικαιοσύνης και της ύπαρξης ισότητας μέσα σε μία κοινωνία. Υπογραμμίζει μία βασική αλήθεια της θέσμισης των ετερόνομων κοινωνιών, δηλαδή την ανάγκη οι θεσμοί να φαίνονται ως προερχόμενοι από εξωτερικές πηγές για να μπορούν να κατοχυρωθούν ως τέτοιοι. Όμως, σύμφωνα με τον Καστοριάδη, η Αθηναϊκή Δημοκρατία και οι αρχαίοι Έλληνες πολίτες διαφέρουν ως προς αυτό: οι ίδιοι δημιουργούν τους θεσμούς τους και ταυτόχρονα τους σέβονται και τους τηρούν. Περιγράφει με συντομία την αυτόνομη κοινωνία, ένα θέμα που τον απασχόλησε ιδιαίτερα στο έργο του, ως μία κοινωνία αποδεσμευμένη από την υπερβατικότητα και προσηλωμένη στο εδώ και τώρα καθώς και στην ευθύνη και πραγματικότητα των δικών μας πράξεων.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://archive.ert.gr/68811/
 
Τελευταία επεξεργασία:

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Σαν Σήμερα, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 1976 ο Φρέντυ Γερμανός, μέσα από την εκπομπή «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» της ΕΡΤ, μας προσκαλούσε σε μια ζεστή εορταστική βραδυά συντροφιά με μια ξεχωριστή παρέα. Καλεσμένοι στο τηλεοπτικό στούντιο της ΕΡΤ, ήταν έξι σπουδαίοι ηθοποιοί, όλοι σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής κωμωδίας. Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιάννης Γκιωνάκης, Σωτήρης Μουστάκας, Χρόνης Εξαρχάκος και Βασίλης Τσιβιλίκας μαζί σε μια εορταστική εκπομπή γεμάτη χιούμορ και γέλιο, κωμικά σκετς, ταχυδακτυλουργικά τρικ, μιμήσεις και πολλές αναμνήσεις από την καλλιτεχνική τους πορεία. Στο απόσπασμα της εκπομπής ο Γιώργος Κωνσταντίνου τραγουδά "Ασε τον κόσμο να γελάσει", από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και ο Χρόνης Εξαρχάκος παρουσιάζει ένα σκετς που διακωμωδεί την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Κάθε μεσημέρι».
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. εδώ:
https://www.ert.gr/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Η αγαπημένη μας ερμηνεύτρια Χαρούλα Αλεξίου γεννήθηκε στη Θήβα #ΣανΣήμερα 27 Δεκεμβρίου του 1950. Στο καλλιτεχνικό στερέωμα εμφανίστηκε το 1970 με το τραγούδι «Όταν πίνει μια γυναίκα» του Βασίλη Βασιλειάδη σε στίχους Πυθαγόρα ενώ ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στο δίσκο «Μικρά Ασία» των Καλδάρα και Πυθαγόρα, μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα. Το 1975 ηχογράφησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο «12 Λαϊκά Τραγούδια». Τη δεκαετία του ‘70 εμφανίζεται σε μπουάτ στη Πλάκα όπου τραγουδά με τον Γιώργο Νταλάρα, με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Πάριο, την Άννα Βίσση. Είναι η περίοδος της μεταπολίτευσης, του πολιτικού τραγουδιού και της αναβίωσης του ρεμπέτικου, που τη βρίσκει να τραγουδά, μπαλάντες, λαϊκά, δημοτικά και ρεμπέτικα. Οι συναυλίες που δίνει σε στάδια και θέατρα με τραγούδια γνωστών συνθετών γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
Τότε είναι που ερμηνεύει για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό στούντιο σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια για την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου «ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ» το 1976. Η μεγάλη ερμηνεύτρια είχε πέντε χρόνια στο τραγούδι και ήδη γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες.
Στην εκπομπή που αποτελούσε το πρώτο τηλεοπτικό της πορτρέτο, η Χάρις Αλεξίου μιλάει για την παιδική της ηλικία και τα μουσικά της ακούσματα, ερμηνεύει μεγάλες επιτυχίες -για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό κοινό, όπως το δημοτικό τραγούδι "Πουλάκι ξένο" και υπογραμμίζεται η συνεισφορά της στην αναβίωση του ρεμπέτικου και σμυρναίκου τραγουδιού. Εμφανίζεται επίσης η Ρόζα Εσκενάζυ (πρώτη φορά σε τηλεοπτικό στούντιο) η οποία συνομιλεί με τη Χαρούλα Αλεξίου και θυμάται σημαντικούς σταθμούς της πορείας της.
Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/ert.../chronia-polla-charoyla-alexioy/
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

.
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Η Λουκία Ρικάκη υπήρξε κινηματογραφική (ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους) και θεατρική σκηνοθέτης, ασχολήθηκε εκτενώς με την τηλεοπτική παραγωγή, τη συγγραφή και έκδοση βιβλίων, είχε ενεργή συμμέτοχή σε πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, δίδαξε σε θεατρικές σχολές και πρωτοστάτησε για τη δημιουργία κινηματογραφικών φεστιβάλ και θεατρικών σκηνών. Το έργο της βραβεύτηκε και διακρίθηκε εντός και εκτός της χώρας και διατρέχεται από την ευαισθησία της Ρικάκη για σοβαρά κοινωνικά θέματα όπως η οικολογία, η παιδεία, η αντιμετώπιση του ρατσισμού, η μετανάστευση, τα θέματα υγείας και η ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες στην Ελλάδα, ενώ μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται και αξιοποιείται σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από επεισόδιο της ενημερωτικής πολιτιστικής εκπομπής «Συνεικόνες», παραγωγής 1999, η Λουκία Ρικάκη και η ηθοποιός Κατερίνα Λυπηρίδου μιλούν για την ταινία «Συμφωνία χαρακτήρων» και αναφέρονται στην υπόθεση του έργου και στους κεντρικούς χαρακτήρες του. Η Ρικάκη μιλάει για το ζήτημα των θεματικών στις τέχνες και το ρόλο του καλλιτέχνη ως μεσάζοντα, προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση τα ζητήματα και τα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο, ενώ υπογραμμίζει ότι η καλλιτεχνική προσπάθεια επικεντρώνεται στην ευκαιρία που δίνεται κάθε φορά σε ένα έργο να προσεγγίσει με τρόπο ειλικρινή και αληθινό ένα σημαντικό θέμα, όχι για να το λύσει, αλλά πρωτίστως για να δώσει μία ακόμη οπτική γωνία προς αυτό, μία πιθανή προσέγγιση στη γενική θεώρηση των πραγμάτων. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη για τα 10 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, στις 28 Δεκεμβρίου 2011. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Στις 28 Δεκεμβρίου 2019 έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του ’60, εμφανίστηκε στη δισκογραφία με τα «Πολιτικά τραγούδια» (μελοποιημένη ποίηση Βολφ Μπιρμαν και Ναζιμ Χικμετ) και ακολούθησαν δεκάδες άλλοι δίσκοι σε διάφορα είδη μουσικής, όπως οι «Καντατα για τη Μακρόνησο», «Φουντε Οβεχουνα», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», «Τραγούδια της Λευτεριάς», «Εμπάργκο». Σταθμός στην πορεία του υπήρξε η δισκογραφική του δουλειά «Σταυρός του Νότου», σε ποίηση του Νίκου Καββαδία. Ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποίησε ακόμη, ποίηση του Κ.Π.Καβάφη, του Γιάννη Ρίτσου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Άλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη κ.ά., ενώ ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη της μουσικής-έντεχνο τραγούδι, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμφωνική μουσική, όπερα, πειραματική μουσική. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους ερμηνευτές, ενώ το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στο παρακάτω απόσπασμα από την σειρά μουσικών εκπομπών "Αυλαία" (1995) με τον Γιώργο Κυβέλο, ο Θάνος Μικρούτσικος μιλά για το ξεκίνημά του στη μουσική και τα διαφορετικά ακούσματα που διαμόρφωσαν τη μουσική του.Στη συνέχεια ερμηνεύει ο ίδιος το τραγούδι "Μαρέα", σε μια πρώτη τηλεοπτική παρουσίαση της ανέκδοτης-τότε-μελοποίησης του ποιήματος του Νίκου Καββαδία.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. εδώ:
https://www.ert.gr/archeio/
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

O Θάνος Μικρούτσικος μιλά στην εκπομπή «Οι νότες και τα λόγια» για τη μουσική του μετά τη Μεταπολίτευση και ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι «Άννα μην κλαις», σε μουσική δική του και στίχους Bertolt Brecht. Η απόδοση στα ελληνικά έγινε από τον Μάριο Πλωρίτη, ενώ το τραγούδι ερμήνευσε για πρώτη φορά η Μελίνα Μερκούρη στην παράσταση «Συντροφιά με τον Μπρεχτ», που παρουσιάστηκε το 1978 στο θέατρο Μάνος Κατράκης, σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://archive.ert.gr/70220/
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ο Μάριος Πλωρίτης δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και σκηνοθέτης θεάτρου υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ελλάδας στο θέατρο και στα γράμματα. Με αφορμή την επέτειο θανάτου του στις 29 Δεκεμβρίου 2006, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μια σπάνια τηλεοπτική του συνέντευξη στην Έλενα Ακρίτα και στην εκπομπή «Φώτα Πορείας» (2000), όπου ήταν καλεσμένος μαζί με τη σύντροφο και σύζυγό του, την ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη.
Στο απόσπασμα ο Μάριος Πλωρίτης θυμάται την ίδρυση της εκδοτικής εταιρείας «Ίκαρος» (1944), της οποίας υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Αλέκο Πατσιφά και Νίκο Καρύδη. Για τον ίδιο μιλούν ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος και η Κάτια Δανδουλάκη. Η εκπομπή σκιαγραφεί τα πορτρέτα των δύο προσωπικοτήτων, του Μάριου Πλωρίτη και της Κάτιας Δανδουλάκη ενώ φωτίζονται πτυχές της δημιουργικής τους πορείας και της κοινής τους ζωής. Δείτε περισσότερα και παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://bit.ly/2T3zWHn
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Ο Μάριος Πλωρίτης δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός, μεταφραστής και δάσκαλος του θεάτρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή #ΣανΣήμερα στις 29 Δεκεμβρίου 2006, υπήρξε ένας κατεξοχήν άνθρωπος του πολιτισμού και της παιδείας και μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα.
Σημαντική υπήρξε η προσφορά του στην ελληνική θεατρική παιδεία κάτι που αποδεικνύουν τόσο μεταφράσεις περίπου 140 θεατρικών έργων, η αρθρογραφία και η διδασκαλία όσο και το επιστημονικό ιστοριογραφικό του έργο.
Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. παρουσιάζει την εκπομπή «Περι-διαβάζοντας» στην οποία ο Μάριος Πλωρίτης μιλάει για το θέατρο και τις μορφές του στους Βυζαντινούς χρόνους, με αφορμή το βιβλίο του «Το θέατρο στο Βυζάντιο» που είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 1999 και ήταν καρπός πολύχρονης προσωπικής έρευνας. Ειδική αναφορά κάνει στο λαϊκό θέατρο (μιμοθέατρο) που παρουσιαζόταν στο ιπποδρόμιο, το θρησκευτικό θέατρο και τα λειτουργικά δρώμενα που επιβιώνουν μέχρι σήμερα καθώς και τη στάση του Κράτους και των Πατέρων της Εκκλησίας απέναντι στη μιμική τέχνη στη Βυζαντινή περίοδο.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Ο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός, Nikos Portokaloglou - Νίκος Πορτοκάλογλου, γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1957 στο Βόλο. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική, μελετώντας και παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα. Το 1980 ιδρύει το συγκρότημα Φατμέ μαζί με τους Οδυσσέα Τσάκαλο, Δημήτρη Καλατζή και Μιχάλη Μουστάκη και για δέκα χρόνια θα προσφέρουν τραγούδια και δίσκους που θα αγαπηθούν από το ελληνικό κοινό για το ιδιαίτερο μουσικό τους στίγμα, ένα δημιουργικό και πρωτότυπο πάντρεμα της ποπ και ροκ με στοιχεία της ελληνικής μουσικής. Από τη δεκαετία του 1990 ο Πορτοκάλογλου ξεκινάει την προσωπική του μουσική πορεία, με περισσότερους από 20 δίσκους μέχρι σήμερα, συνεργασίες με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες και μουσικούς σε επίπεδο δισκογραφίας αλλά και ζωντανών εμφανίσεων, μουσική για κινηματογραφικές ταινίες, σημαντικές δισκογραφικές επιτυχίες, και συνεχίζει σήμερα και απολαμβάνει την ευρύτερη αποδοχή και αγάπη του ελληνικού μουσικού κοινού. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από το επεισόδιο της εκπομπής Δρόμοι, του Άρη Σκιαδόπουλου, παραγωγής 2006, αφιερωμένο στον ίδιο τον τραγουδιστή, ο Νίκος Πορτοκάλογλου μιλάει με το χαρακτηριστικό, άμεσο και χαμηλών τόνων ύφος του για τα νεανικά του χρόνια, την επαφή με τη μουσική, τις θεμελιώδεις επιρροές από την ροκ αλλά και την καθοριστική επαφή και σύνδεσή του με το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Περιλαμβάνονται πλάνα με τον ίδιο να τραγουδάει το «Ό,τι δεν σε σκοτώνει» σε στούντιο και τα τραγούδια «Κάτω από το πουκάμισό μου» και «Δίψα» από ζωντανές εμφανίσεις και συναυλίες του. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή τα γενέθλια του Νίκου Πορτοκάλογλου. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Για τους λάτρεις
«Ρεμπέτικο Πάλκο»

Απόσπασμα από το εορταστικό πρόγραμμα «Ρεμπέτικο Πάλκο», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1 την παραμονή Χριστουγέννων του 1983. Εκτός από την Οπισθοδρομική Κομπανία και την Καίτη Γκρέυ, τραγουδούν η Ρεμπέτικη Κομπανία, η Χαρούλα Λαμπράκη, ο Πάνος Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, η Γλυκερία, ο Μπάμπης Γκολές, η Πόλυ Πάνου, τα Παιδιά από την Πάτρα, η Άννα Χρυσάφη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Λάκης Χαλκιάς, η Μαίρη Λίντα και η Αθηναϊκή Κομπανία. Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ εδώ: https://bit.ly/2V6PPLU
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Σε μια μοναδική εορταστική τηλεοπτική βραδιά, την 1η Ιανουαρίου 1975, οι "Ρεπόρτερς", η ενημερωτική εκπομπή του ΕΙΡΤ, γιορτάζουν την πρώτη Πρωτοχρονιά της Μεταπολίτευσης. Οικοδεσπότες της βραδιάς η Νόνικα Γαληνέα και ο Αλέκος Αλεξανδράκης και καλεσμένοι, πρωταγωνιστές της καλλιτεχνικής αλλά και πολιτικής ζωής, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Βουτσάς, η Δέσπω Διαμαντίδου, η 'Αννα Συνοδινού, η Μελίνα Μερκούρη, ο Κώστας Ρηγόπουλος, ο Βάσος Βασιλείου, ο Γ-Α.Μαγκάκης,ο Τάκης Λαμπρίας, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και άλλοι. Οι καλεσμένοι κάνουν ευχές γεμάτες αισιοδοξία για τη νέα χρονιά και όλοι μαζί τραγουδούν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. 'Ενα σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:
https://www.ert.gr/.../i-proti-protochronia-tis.../


Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το εορταστικό επεισόδιο του ψυχαγωγικού talk show της Σεμίνας Διγενή, Αταίριαστοι, από την παραμονή πρωτοχρονιάς του 2001. Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μαζί με τους Φίλιππο Σπυρόπουλο, Αντώνη Μιτζέλο, μέλη του συγκροτήματος Τερμίτες, ο Δημήτρης Σταρόβας και η στιχουργός Λίνα Δημοπούλου. Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο Δημήτρης Σταρόβας τραγουδάει χιουμοριστικά στιχάκια και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με τη σειρά του, του αφιερώνει το τραγούδι του Γιάννη Κότσιρα, «Φύλακας άγγελος» με τον Αντώνη Μιτζέλο να τον συνοδεύει στην κιθάρα.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://bit.ly/35esg7y


Ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Μίμης Πλέσσας και ο Κώστας Φέρρης υποδέχτηκαν το 1987 παρέα με μια εκλεκτή παρέα καλλιτεχνών στο «Καλλιτεχνικό Καφενείο» της ΕΡΤ. Πάρτε μια μικρή γεύση από το εορταστικό κλίμα εκείνων των ημερών και θυμηθείτε πρόσωπα και μελωδίες που άφησαν εποχή. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://archive.ert.gr/99423/

Απόσπασμα από το εορταστικό πρόγραμμα παραμονής Πρωτοχρονιάς 1988 του Διονύση Σαββόπουλου που σκηνοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής "ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΠΟΝΟΣ" με σκετς και τραγούδια και με τη συμμετοχή πλήθους γνωστών καλλιτεχνών.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ https://archive.ert.gr/152967-2/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Ακριβώς πριν από έναν αιώνα…
Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 1921
Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Τέλος μιας περιπετειώδους χρονιάς. Ο απολογισμός, βαρύς και μία η ευχή για τον καινούργιο χρόνο. ‘’Είθε το 1922 ουδόλως να είνε όμοιον προς το 1921’’…
https://www.ertnews.gr/anadromes/akrivos-prin-apo-enan-aiona-paraskeyi-31-dekemvrioy-1921/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. γυρίζει πίσω στο χρόνο, 41 χρόνια πριν όταν ξεκινούσε η έγχρωμη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ. Ήδη από τις αρχές του 1979 τα τηλεοπτικά προγράμματα άρχιζαν να γίνονται "χρωματιστά". Καθώς εξελίσσονταν οι τεχνικές δυνατότητες και αναλόγως με την προσαρμογή του εξοπλισμού και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, ο αριθμός των έγχρωμων προγραμμάτων με την πάροδο του χρόνου αυξανόταν, έτσι ώστε το 1981 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η μετάβαση στην έγχρωμη εικόνα.
Δείτε το Πρωτοχρονιάτικο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του 1981 που μεταδόθηκε έγχρωμο από την ΕΡΤ στις 18:30 μμ με εκφωνητή τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.
Μετά το χαρακτηριστικό σήμα του δελτίου και τον χαιρετισμό του εκφωνητή, παρουσιάζεται η πρώτη είδηση, το μεγάλο γεγονός της ημέρας, που ήταν η επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ως δέκατο μέλος της, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης το 1979.
Ακολουθούσαν θέματα εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας όπως ρεπορτάζ από τις εορταστικές εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία του κόσμου για την υποδοχή του Νέου Έτους 1981.
Ολόκληρο το δελτίο, διάρκειας 9 λεπτών είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Απόσπασμα από την εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς» στο οποίο ο Κώστας Στεργιόπουλος, ποιητής, συγγραφέας, τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Παναγιώτης Μουλλάς, ομ. καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κριτικός Λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλούν για τον Γεώργιο Δροσίνη, ενώ ακούγεται ο ίδιος σε μια μοναδική ηχογράφηση του 1949 του Ηλία Βενέζη. Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 71 χρόνια από το θάνατο του ποιητή, πεζογράφου και δημοσιογράφου Γεώργιου Δροσίνη, στις 3 Ιανουαρίου 1951. Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://bit.ly/2JD8xtz
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Στις 3 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 111 χρόνια από το θάνατο του εμβληματικού λογοτέχνη και διηγηματογράφου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ακολουθεί απόσπασμα από το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Το σκοτεινό τρυγόνι», παραγωγής 2011, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Παπαδιαμάντη. Το επεισόδιο αυτό, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαρελά, ασχολείται με την τηλεταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καλή σου νύχτα κυρ-Αλέξανδρε», παραγωγής 1981, καθώς και με τη σειρά ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς» του Τάσσου Ψαρρά. Οι δύο σκηνοθέτες μιλούν για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και το έργο του, εστιάζοντας ο καθένας στα στοιχεία των κειμένων του Παπαδιαμάντη, τα οποία θώρησαν σημαντικά και επιχείρησαν να αναδείξουν μέσα από τις παραγωγές τους. Περιλαμβάνονται πλάνα από την τηλεταινία του Γ. Σμαραγδή, όπου υποδύεται τον Παπαδιαμάντη ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος, αλλά και πλάνα από επεισόδια της σειράς «Εποχές και συγγραφείς», με θέμα τον μεγάλο λογοτέχνη από τη Σκιάθο. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή την επέτειο 111 ετών από το θάνατό του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/


Απόσπασμα από την εκπομπή Παρασκήνιο αφιερωμένο στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Έρωτας στα χιόνια». Ο Αλέξανδρος Κοτζιάς μιλάει για τη λιτότητα και την απλότητα της αφήγησης ως συστατικά της μεγαλειώδους λογοτεχνίας του Παπαδιαμάντη, χαρακτηρίζοντας το διήγημα ως «ζωντανό οργανισμό». Ο Γιώργος Χειμωνάς εξηγεί το πλήθος διηγημάτων του Παπαδιαμάντη σε σχέση με τα λίγα μυθιστορήματά του, ως περισσότερο κατάλληλα για τον νεοελληνικό ψυχισμό και τέλος ο Μένης Κουμανταρέας ξεκινάει από τον τίτλο του διηγήματος και τις πρώτες λέξεις της αφήγησης για να δείξει πως παντρεύει ο Παπαδιαμάντης το ακριβές με το ποιητικό.Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. τιμά τη μνήμη του σπουδαίου λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιανουαρίου 1911.Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/.../se-ayto-to-epeisodio-tis-seiras.../
 

Nascentes morimur

Διάσημο μέλος

Η Nascentes morimur αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2,472 μηνύματα.
Η Δόμνα Σαμίου παρουσιάζει το έθιμο των μεταμφιέσεων του δωδεκαήμερου, που λαμβάνει χώρα την ημέρα των Φώτων ή του Αϊ Γιαννιού (6 ή 7 Ιανουαρίου) και αναβιώνει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Κάτοικοι για να "ξορκίσουν" το κακό, βάφουν τα πρόσωπά τους, φορούν προβιές και χάλκινα κουδούνια. Οι ρίζες του ανάγονται στην αρχαιότητα και στις γιορτές του Διόνυσου, που γίνονταν για την καινούρια καρποφορία της γης και συνδέονταν με τον θάνατο των κακών πνευμάτων και την αναγέννηση της φύσης. Απόσπασμα από την εκπομπή "ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ" του 1977 που παρουσιάζει το έθιμο σε τέσσερα διαφορετικά χωριά: τη Νικήσιανη Καβάλας, το Μοναστηράκι Δράμας, τον Ξηροπόταμο Δράμας και την Καλή Βρύση Δράμας. Στο χωριό Νικήσιανη τα καρναβάλια τα ονομάζουν Αράπηδες και τα κάνουν του Αϊ-Γιαννιού. Βλέπουμε πλάνα από το ντύσιμο, τον χορό των Αράπηδων στην πλατεία με τον συμβολικό θάνατο και την ανάσταση του Αράπη και την γύρα τους στο χωριό με τη συνοδεία από ζουρνάδες και νταούλια.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://bit.ly/2s7cP3N

------------------------------------------


Απόσπασμα από την παράσταση «Η παρεξήγηση», η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο του Θεάτρου της Δευτέρας στις 14 Νοεμβρίου 1988. Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 62 χρόνια από το θάνατο του Αλμπέρ Καμύ (4 Ιανουαρίου 1960), ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς και διανοητές. Ο Καμύ έγραψε το συγκεκριμένο θεατρικό έργο το 1941 στην κατοχική Γαλλία. Τη μετάφραση υπογράφει η Κατερίνα Χέλμη και την τηλεοπτική διασκευή και τη σκηνοθεσία ο Ανδρέας Θωμόπουλος. Παίζουν: Μαρία Αλκαίου, Νόνη Ιωαννίδου, Άννα Γεραλή, Χρήστος Τσάγκας, Γιώργος Μπάρτης.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://bit.ly/3pPZxDL
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top